Skrótem
Ciasto zemsta teściowej - smaczny deser na różne okazje
Szukasz przepisu na smaczny, słodki wypiek, który zachwyci gości? Polecamy ciasto zemsta teściowej. To popularny na blogach kulinarnych deser, doceniany nie tylko za boski smak, ale i za chwytliwą nazwę (tutaj znajdziecie więcej potraw z zaskaującymi nazwami).
Skąd nazwa ciasta zemsta teściowej? Być może była to słodka zemsta na synowej, by pokazać, jakie pyszne wypieki, potrafi przygotować. Inne popularne na blogach kulinarnych wytłumaczenie mówi o tym, że ciasto jest zemstą, jaką przygotowała teściowa dla zięcia, podając mu kawałek z wiśniami z pestką. Oczywiście my polecamy użyć wiśni wydrylowanych.
Mamy dla Ciebie przepis na to pyszne ciasto. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, jednak efekt jest tego wart. Możesz zrobić je z wiśni mrożonych lub latem ze świeżych.
Nasza rada: Jeśli nie chcesz dodawać serka mascarpone ubij 500 ml śmietanki 36 proc. z 2 łyżami cukru pudru, wanilią i np. fixem do śmietany.
Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto zemsta teściowej:
Przepis na ciasto zemsta teściowej
(czas przygotowania: ok. 3 godziny)

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250 g masła
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
beza:
5 białek
1 szklanka cukru
4 łyżki płatków migdałowych
warstwa wiśniowa:400 g mrożonych wiśni bez pestek
2 galaretki wiśniowe
700 ml wody
100 ml soku z wiśni ( po odsączeniu wiśni)
krem:
250 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
Jak zrobić ciasto zemsta teściowej?
- Zacznij od rozpuszczenia galaretek we wrzątku. Dodaj sok z wiśni i odstaw by wystygła.
- Następnie rozdziel żółtka od białek do dwóch oddzielnych naczyń.
- Zrób kruche ciasto: posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i zagnieć szybko ciasto.
- Podziel ciasto na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 15 min.
- Rozwałkuj jedną część ciasta i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 35 min w 170 stopniach.
- Czekając na ciasto ubij bezę z białek dodając stopniowo cukier.
- Rozwałkuj drugą część ciasta i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsmaruj delikatnie bezę i posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz drugi blat przez 15 min w 170 stopniach, a następnie przykryj ciasto z wierzchu papierem do pieczenia i piecz dalej przez 25 min.
- Do chłodnej galaretki wrzuć wiśnie. Schowaj całość do lodówki, kontrolując, by nie zsiadła się za mocno.
- Na pierwszy blat wylej tężejącą galaretkę z wiśniami. Schowaj do lodówki.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj serek mascarpone i szybko wymieszaj na gładki krem.
- Wyłóż krem na galaretkę, a całość przykryj ciastem z bezą.
- Ciasto schłodź w lodówce przez ok 1 godzinę.
Ciasto zemsta teściowej gotowe. Życzymy smacznego!
Ciasto zemsta teściowej was powali. Przepis na obłędne ciast...
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Piecz z przyjemnością!

Ariete
Ariete 1588/07 Classica
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Titanium Chef Patissier XL KWL90.124SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Chef KVC3173S
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Titanium Chef Baker XL KVL85.594SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Caso Germany
Caso Germany CR4
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Ariete
Ariete Vintage 1588 (zielony)
Cięcie w kostkę:nie;Funkcje:ubijanie piany, zagnia…

Sencor
Sencor STM 3730SL-EUE3
Cięcie w kostkę:nie;Funkcje:ubijanie piany, zagnia…

Gastroback
Gastroback 40977
Cięcie w kostkę:nie;Funkcje:mielenie mięsa, ubijan…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji