Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1212 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Witaminy na raka? Niekoniecznie! Te składniki zwiększają ryzyko zamiast go obniżać
Witaminy i związki mineralne mają chronić zdrowie, w tym zmniejszać ryzyko raka. W końcu ich niedobory sprzyjają chorobom. Niestety, wyższy poziom niezbędnych...
Który grzyb jest najzdrowszy? Zobacz właściwości tych spożywczych i leczniczych
Grzyby należą do najzdrowszych naturalnych produktów, a na dodatek odpornych na obróbkę kulinarną. Regularne jedzenie chroni mózg, zwalcza wirusy i działa...
Od września wchodzi nowa lista refundacyjna. Ważne zmiany dla pacjentów i nowe ceny
Nowa lista refundacyjna obowiązuje już od 1 września, a wraz z nią pojawia się wiele zmian. Oprócz tych dotyczących cen detalicznych, brutto i dopłat pacjenta...
Na dobry wzrok i jelita. Zobacz, dlaczego warto jeść kukurydzę
W sezonie na kukurydzę lubimy pogryzać ziarna z ugotowanej kolby lub grillować w całości i jeść z dodatkami. Cenne właściwości kukurydzy sprawiają, że warto...
Chcesz mieć zdrowe nerki? Dbaj o jelita!
Jak dbać o nerki? Zdrowie tego narządu ściśle zależy od stanu jelit, i to właśnie na nie powinniśmy zwracać większą uwagę. Naukowcy przedstawili dowody na...
Jakie grzyby można suszyć, a jakie marynować, mrozić i kisić? Zobacz przepisy
Przetwory z grzybów na zimę to inwestycja w zdrowie! Nawet suszone, mrożone, marynowane, a tym bardziej kiszone zachowują swoje unikatowe właściwości zdrowotne....
Bezpłatny lek na RSV w tym roku wcześniej! Skorzysta więcej maluchów
Wirus RSV jest w natarciu po pandemii. Już teraz na oddziałach neonatologicznych pojawiają się chore dzieci. Dla tych najmłodszych infekcja RSV bywa śmiertelna,...
Dieta bez mleka to nie problem! Zobacz zalety i wady różnych mleczek roślinnych
Mleko roślinne ma wielu zwolenników – nie tylko alergików i wegan. Nie brak też przeciwników, którzy szybko zniechęcili się do jego smaku. Tymczasem znalezienie...
Niepokojące wieści ws. wirusa Omikron. Dotyczy także zaszczepionych!
Eris i Pirola to aktualne podwarianty tego samego koronawirusa Omikron, który pojawił się w obiegu już pod koniec 2021 r. Naukowcy ostrzegają, że w przypadku...
Wysoka wydolność chroni przed nowotworami, lecz nie wszystkimi
Antyrakowe działanie aktywności fizycznej objawia się po dekadach. Uzyskana dzięki niej wydolność fizyczna wiąże się z rzadszym rozwojem aż 9 typów nowotworów,...