Festiwalowy lunch odbył się w restauracji Sake SUSHI&THAI. W tym roku tytuły ambasadorów Restaurant Week otrzymali m.in. Agnieszka Szeremeta, wizażystka; Nielle Diarra, partnerka rapera Soboty; Hania Komór, twórczyni szczecińskiej bezy; Damian Ukeje, wokalista oraz Daria Nowak, konferansjer.
Goście mieli okazję spróbować japońsko- tajskich specjałów takich jak: kurczak curry, kaczka pieczona w polewie z sezamem, mieszanka smażonych warzyw i tofu w curry oraz smażony makaron ryżowy z warzywami.
Spotkanie było również okazją do dyskusji nad tematem przewodnim festiwalu. Przypomnimy, że jest to zero-waste, czyli niemarnowanie żywności. To kontynuacja popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie.
- W tej edycji zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko - mówi Maciek Żakowski, współorganizator RW. - Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata.
Jak wziąć udział w Restaurant Week?
Rezerwacje stolików już trwają i można ich dokonać za pośrednictwem strony
www.restaurantweek.plTradycyjnie, za trzydaniowe menu i festiwalowy koktajl zapłacimy 49 zł. Wybierać można spośród 30 szczecińskich restauracji. Na liście są m.in.: Niebo, Atrium, Bananowa Szklarnia czy Novo2. W tegorocznej ofercie jest aż 60 menu.
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?