10 pomysłów na mięso z grilla. Co wrzucić na ruszt poza klasyczną kiełbaską? PRZEPISY
10 pomysłów na mięso z grilla: ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE
Składniki:
> żeberka wieprzowe: 1 plaster
> sól: 1 szczypta
> ketchup: 1 szklanka
> woda: 0.25 szklanki
> ocet winny: 0.25 szklanki
> brązowy cukier: 0.25 szklanki
> oliwa lub dobry olej: 3 łyżki
> papryka słodka i ostra: 3 łyżki
> chilli w proszku: 1 łyżeczka
> czosnek (ząbki): 3 sztuki
Przepis:
1. W rondelku rozgrzać olej. Dodać czosnek i lekko podsmażyć. Dodać wszystkie składniki (ketchup, wodę, ocet winny, cukier, paprykę i chilli) i wymieszać. Podgrzewać jeszcze 15-20 minut bez gotowania.
2. Umyć żeberka i osuszyć. Zerwać błonę z żeberek.
3. Żeberka delikatnie osolić, następnie zwinąć w rulon i przekłuć patyczkiem do szaszłyków. Chodzi o to, aby się nie rozwinęły podczas grillowania.
4.Całość nasmarować sosem, który wcześniej przygotowaliśmy i zacząć grillowanie - najlepiej w grillu z przykrywką.
5. Sos dodatkowo wymieszać ze sporą ilością oleju i zaopatrzyć się w pędzelek do smarowania potraw.
6. Należy smarować mięso praktycznie co 10-15 minut przez 2 godziny pieczenia. Za każdym razem obracając mięso aby się nie przypaliło i oczywiście cały czas powinno być przykryte w trakcie grillowania.
7. Po 2 godzinach jedyne co nam pozostaje to zdjąć je z rusztu, wyjąć patyczek i podzielić na porcje.
źródło: www.przyslijprzepis.pl