MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Chipsy jabłkowe

Składniki
▪ 3 jabłka,
▪ mielony cynamon cejloński (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj jabłka i pokrój za pomocą noża mandolinowego lub obieraczki do warzyw na cienkie plasterki, najlepiej o grubości 1-2 mm.
2. Ułóż plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku w temperaturze 90°C, najlepiej z termoobiegiem, przez co najmniej 1 godzinę.
3. Po upieczeniu jabłka możesz posypać cynamonem, używając do tego celu sitka o drobnych oczkach.
4. Przechowuj czipsy w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zmiękną, można zrobić z nich np. kompot.

Zobacz również

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół

Kapitan Falubazu Zielona Góra wygrał turniej kwalifikacyjny do cyklu Grand Prix 2025

Kapitan Falubazu Zielona Góra wygrał turniej kwalifikacyjny do cyklu Grand Prix 2025

Polecamy

Własna działka w mieście? Sprawdź, co to jest ogród luźno leżący i jak go dostać

GORĄCY TEMAT
Własna działka w mieście? Sprawdź, co to jest ogród luźno leżący i jak go dostać

Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

HIT DNIA
Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

To już chyba przesada! 10-latka z długimi tipsami i zdobieniami 3D na komunii świętej

O TYM SIĘ MÓWI
To już chyba przesada! 10-latka z długimi tipsami i zdobieniami 3D na komunii świętej