MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyborna surówka z młodej kapusty z majonezem. Wiosenna przystawka do obiadu. Wypróbuj znaną surówkę w nietypowej odsłonie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Surówka coleslaw z młodej kapusty to wyśmienity dodatek do wiosennego obiadu
Surówka coleslaw z młodej kapusty to wyśmienity dodatek do wiosennego obiadu 123rf/ymelnik/zdjęcie ilustracyjne
Delikatna młoda kapustka, chrupiąca marchewka i odrobina majonezu to pomysł na wyśmienitą surówkę do obiadu. Jest pyszna i prosta do zrobienia. Pasuje do młodych ziemniaków, duszonego schabu, kotletów mielonych czy filetu z kurczaka. Wypróbuj przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem i majonezem.

W skrócie:

Młoda kapusta to pyszne warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Wiosną i latem często przygotowujemy z niej wyśmienite surówki. Do młodej kapusty wystarczy dodać marchewkę, odrobinę oleju oraz przyprawy. Znana jest także prosta i smaczna surówka z młodej kapusty i ogórka. Doskonale pasuje do młodych ziemniaków, kotletów mielonych, schabowych czy filetu z kurczaka. Dzisiaj chciałabym ci zaproponować równie pyszny dodatek do obiadu. To surówka z młodej kapusty z majonezem. To coś w rodzaju znanej sałatki coleslaw, ale w innej odsłonie, bo z młodych warzyw. Jest więc delikatniejsza w smaku, ale równie aromatyczna i prosta do zrobienia.

Surówka z młodej kapusty z majonezem – wiosenna surówka do obiadu

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,

  • 2 marchewki (najlepiej młode),

  • łyżka majonezu,

  • łyżeczka soku z cytryny,

  • łyżeczka soli,

  • pęczek koperku,

  • pieprz.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z majonezem?

  1. Kapustę poszatkowałam, umieściłam w dużej misce i zasypałam łyżeczką soli. Odstawiłam na 15 minut.

  2. W tym czasie obrałam marchewkę i starłam na tarce o grubych oczkach. Możesz także zetrzeć marchewkę na tarce julienne.

  3. Posiekałam koperek.

  4. Z kapusty odcisnęłam wodę, którą puściła dzięki soli. Skropiłam kapustę sokiem z cytryny i odstawiłam na kolejne pięć minut. W tym czasie kapusta nieco zmięknie.

  5. Po upływie 5 minut dodałam do kapusty marchew i wymieszałam.

  6. Następnie dodałam majonez, pieprz oraz koperek i ponownie wymieszałam surówkę.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyborna surówka z młodej kapusty z majonezem. Wiosenna przystawka do obiadu. Wypróbuj znaną surówkę w nietypowej odsłonie - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński