By odróżnić sól techniczną od soli spożywczej pobrano w sumie 47 próbek soli. Są one badane pod kątem siarczanów, zanieczyszczeń mechanicznych, zawartości substancji nierozpuszczalnych w wodzie, zawartości wody, pH, zawartości jodu czy chlorku sodu.
- Wyniki badań będziemy znać prawdopodobnie pod koniec tego tygodnia - mówi Ewa Powała z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Według informacji podanych przez Głównego Inspektora Sanitarnego sól techniczna nie stanowi zagrożenia życia lub zdrowia, kiedy spożywana jest z żywnością. Sprawdzamy jednak wszystkie próbki, gdyż proporcje składników mogą być różne.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?