2 z 44
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Listki różnych sałat i cykorii aż się proszą, by wypełnić je...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/83/5d/5d5ebb7228d46_o_large.jpg)
fot. Veganamente/pixabay.com
Zapomnij o tym produkcie i pożegnaj nadwagę! Ta niewielka zmiana sprawi, że oszczędzisz setki kalorii i zwiększysz spalanie tłuszczu
Czym zastąpić chleb? Zielone liście zamiast pieczywa
Listki różnych sałat i cykorii aż się proszą, by wypełnić je składnikami kanapek lub innym nadzieniem, np. z warzywnej sałatki lub doprawionej komosy ryżowej – wszystkie chwyty dozwolone.
W przypadku kapusty do jedzenia na surowo najbardziej polecana jest ta pekińska. Inne, np. chińska bok-choy, włoską czy białą, podobnie jak jarmuż, warto wcześniej zblanszować lub podgotować na parze.
Liście są bardzo lekkie – w zależności od wielkości i rodzaju warzywa zapewniają 1-14 kcal i 0,5-3 g węglowodanów dla sałaty i 8-24 kcal i 1-3 g węglowodanów dla kapusty.