Zachwycające ciasto malinowa chmurka. Przepis na wypiek z bezą, malinami i kremem. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepsze ciasto na każdą okazję. Zobacz, jak przygotować malinową chmurkę. Kliknij w link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepsze ciasto na każdą okazję. Zobacz, jak przygotować malinową chmurkę. Kliknij w link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto malinowa chmurka to od lat numer jeden wśród deserów, którymi poczęstujesz gości na każdej imprezie. Mam dla ciebie najlepszy przepis na ten przysmak. Swój wyśmienity smak zawdzięcza idealnemu połączeniu chrupiących, kruchych, kremowych, słodkich i nieco kwaśnych składników. Zobacz dokładne wskazówki krok po kroku, jak je przygotować. Wypróbuj przepis na malinową chmurkę.

Spis treści

Jeśli szukasz pysznego i delikatnego ciasta z kremem, to koniecznie wypróbuj malinową chmurkę. To wyjątkowy smakołyk, który z pewnością posmakuje każdemu. Możesz przygotować je o każdej porze roku, zarówno ze świeżych, jak i mrożonych malin. Proponuję udekorować bezę płatkami migdałowymi, a kruche ciasto i krem ze śmietanki kremówki i serka mascarpone doprawić wanilią. Takie połączenie smakuje wyśmienicie.

Malinowa chmurka to ciasto, na które trzeba poświecić więcej czasu i pracy. Warto przygotować je dzień przed podaniem. Idealnie nadaje się na święta, imieniny czy inne specjalne okazji.

Malinowa chmurka – przepis na ciasto

czas przygotowania: ok. 3 godziny
porcja: na blaszkę 23x33
poziom trudności: średni

Składniki:
Kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 100 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Galaretka malinowa:

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych),
  • 2 galaretki malinowe,
  • 700 ml wody (jeśli używasz malin mrożonych, to dodaj tylko 500 ml wody).

Krem:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 g śmietanki 30%,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Beza:

  • 3 białka,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 30 g płatków migdałowych.

Jak zrobić ciasto malinowa chmurka?

Przygotuj kruche ciasto:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj całość nożem.
  2. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto. Możesz schłodzić je w lodówce przez około 30 minut, by po upieczeniu było bardziej kruche.
  4. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokątnej blaszki.
  5. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto.
  6. Ponakłuwaj ciasto widelcem, by równo rosło.
  7. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 25 minut. Wystudź.

Beza z migdałami:

  1. Przełóż białka do miski i zacznij ubijać mikserem.
  2. Gdy zrobią się białe, to zacznij dodawać stopniowo cukier.
  3. Pod koniec ubijania, gdy beza jest sztywna i lśniąca, dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze tylko około 2 minuty.
  4. Przełóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – blaszka powinna mieć taki sam rozmiar co blaszka użyta do pieczenia spodu ciasta.
  5. Posyp bezę płatkami migdałowymi.
  6. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez 1 godzinę.
  7. Gdy będzie już chrupiąca, to wyłącz piekarnik, nieco uchyl i zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Zrób galaretkę:

  1. Rozpuść dwie galaretki w 700 ml przegotowanej, gorącej wody – jeśli używasz malin mrożonych, pamiętaj, by dać mniej wody czyli 500 ml.
  2. Gdy galaretka przestygnie, wrzuć do niej maliny.
  3. Odstaw całość do lodówki, by nieco stężała.
  4. Gdy galaretka zaczyna tężeć, przełóż ją na upieczony i wystudzony spód ciasta i wstaw całość do lodówki.

Przygotuj krem i wykończ ciasto:

  1. Ubij śmietankę z cukrem i wanilią za pomocą miksera kuchennego.
  2. Gdy śmietanka dobrze zgęstnieje, dodaj do niej ser mascarpone i zmiksuj tylko tyle, by składniki się połączyły.
  3. Wyłóż krem na stężałą galaretkę.
  4. Całe ciasto przykryj wystudzoną bezą i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
Najlepsze ciasto na każdą okazję. Zobacz, jak przygotować malinową chmurkę. Kliknij w link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Zachwycające ciasto malinowa chmurka. Przepis na wypiek z be...

Zobacz przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

KINGHOFF

KINGHOFF Maselniczka KH-4027

21,55 zł

kup najtaniej

Dafi

Dafi SeeYoo Zestaw stalowy 5 szt.

157,79 zł

kup najtaniej

Kilner

Kilner Kil Przyprawnik (25404)

30,81 zł

kup najtaniej

Bohemia

Bohemia Jihlava Patera Calypso 012299

562,31 zł

kup najtaniej

Zyliss

Zyliss Obierak Prosty Ząbki (Wle950018)

49,00 zł

kup najtaniej

Gerlach

Gerlach Natur Nk320 Deska 30X24Cm

64,57 zł

kup najtaniej

Zassenhaus

Zassenhaus Speed minutnik ZS-072341

73,50 zł

kup najtaniej

Zassenhaus

Zassenhaus Speed minutnik ZS-072242

73,50 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Zachwycające ciasto malinowa chmurka. Przepis na wypiek z bezą, malinami i kremem. Znika z talerzy w mgnieniu oka - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie