W kuchni: Zasmażana kapusta jak u babci

Joanna Boroń, joanna.boron@mediaregionalne.pl
Na zdjęciu: Taką kapustę podajemy z kotletem schabowym i ziemniaczkami młodymi.
Na zdjęciu: Taką kapustę podajemy z kotletem schabowym i ziemniaczkami młodymi. Czytelnik
Nie macie pomysłu na wiosenny obiad? Przygotujcie schabowego z zasmażaną kapustą według przepisu babci naszego Czytelnika Kamila.

Kamil Budaszewski jest jednym z Czytelników, którzy postanowili razem z nami stworzyć majowy numer nowego miesięcznika W KUCHNI, który już w tą sobotę trafi w Wasze ręce. W miesięczniku Kamil zdradza przepis na zupę z cukini, a dziś na zaostrzenie apetytu tajna receptura jego babci na zasmażana kapustę.

Składniki:
1 młoda kapusta
1 cebula
0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, vegeta
ocet
cukier
koperek
olej do smażenia

Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na oleju podsmażamy cebulę, aby się zarumieniła, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość solimy i na małym ogniu podsmażamy. Następnie dodajemy pieprzu, vegety i odrobinę cukru do smaku. Kiedy kapusta będzie miękka przekładamy ją do miski i odstawiamy pod przykrycie, najlepiej kocem albo kołdra na jakieś 2 godziny. Po tym czasie podgrzewamy i wykańczamy kapustę, dodajemy przecier, ocet i koperek. Całość mieszamy.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

o
onaaaa

Gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.

Smacznie, szybko i zdrowo.