Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku...
fot. Flickr

Tych przysmaków lepiej nie próbuj. Mogą być śmiertelnie niebezpieczne

CASU MARZU

Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku przypomina gorgonzolę. Specyfiką tego sera jest sposób jego produkcji, do której niezbędne są żywe larwy much Piophila casei. Larwy wywołują proces fermentacji, a to właśnie dzięki niemu ser osiąga oczekiwany smak i konsystencję. Ser je się razem z żywymi larwami, jeśli larwy są martwe to oznacza, że ser jest nieświeży i w ogóle nie nadaje się do spożycia. Żywe larwy po otworzeniu sera są w stanie skakać na wysokość nawet 15 centymetrów, dlatego osoby próbujące CASU MARZU zwykle mają na oczach ochronne okulary.

Zobacz również

Miasto pomaga w odbudowie Fabryki Lloyda. Ile przeznaczy na prace projektowe?

Miasto pomaga w odbudowie Fabryki Lloyda. Ile przeznaczy na prace projektowe?

Wkrótce nie zatankujesz gazu do samochodu?

Wkrótce nie zatankujesz gazu do samochodu?

Polecamy

Poprowadził Polaków do złota, teraz zajmie się 31. drużyną rankingu FIVB

Poprowadził Polaków do złota, teraz zajmie się 31. drużyną rankingu FIVB

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Polskie osady wciąż w grze o igrzyska. Trwają mistrzostwa Europy, niebawem finały

Polskie osady wciąż w grze o igrzyska. Trwają mistrzostwa Europy, niebawem finały