Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!
2. Chałka pszenna
• 30 g drożdży
• 400 ml ciepłej wody lub mleka
• 90 g cukru
• 850 g + 150 g mąki pszennej
• 3 jajka
• 100 g roztopionego masła
• pół łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie lub mleku, odstawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać 850 g mąki, cukier, sól. Stopniowo dodawać masło i jajka. Wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki (lub mniej).
Ciasto powinno być luźne i odstawać od ścianek miski. Wyrabiać ciasto na stolnicy przez ok. 10 min.
Uformować z ciasta kulę i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. (w tym czasie dwukrotnie uderzyć pięścią w celu „odgazowania”).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, a każdą z nich na dodatkowe 6 części, z których należy upleść warkocz.
Warkocze przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i piec ok. 30-40 min. W temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto zbyt szybko się spiecze, można w połowie pieczenia przykryć je folią aluminiową).