Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2021 w Szczecinie zaczął się już w... środę. Podpatrzyliśmy, jak było

Mariusz Parkitny
Mariusz Parkitny
Kilkadziesiąt osób stało w kolejce po pączki w środę przed północą. Jedna ze szczecińskich cukierni taką niespodziankę zrobiła smakoszom pączków. Każdy na żywo mógł zobaczyć, jak powstają przysmaki.

Zanim drzwi cukierni "U piekarzy" się otworzyły, w kolejce stało już kilkadziesiąt osób, głównie młodych.

- To taki fajny szczeciński klimat, że można kupić gorące pączki prosto z produkcji i to jeszcze zanim tłusty czwartek się zaczął - mówili.

Przy produkcji pączków pracowało od godziny 20 kilka osób. Dwie wyrabiały ciasto, a następnie kroiły - przy użyciu specjalnej maszyny - na mniejsze części już o wielkości pączka. Kolejna osoba smażyła je w oleju, następna polewała lukrem, a ostatnia nakładała skórki pomarańczy.

Szczecinianie kupowali po kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt pączków. Niektórzy pierwsze jedli już po wyjściu z cukierni.

- To wstęp do tego, co będzie w czwartek - mówili.

ZOBACZ TEŻ:

ZOBACZ TEŻ:

Pączek to jedno z najstarszych polskich ciast. Jedzono je już w połowie XVI wieku, a dowody na to można znaleźć nawet w twórczości Mikołaja Reja, który o pączkach wspominał w „Żywocie człowieka poczciwego”.Czytaj dalej ------>

Tłusty czwartek 2021: 10 rzeczy, których nie wiedzieliście o...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński