Tłusty czwartek 2021 w Szczecinie zaczął się już w... środę. Podpatrzyliśmy, jak było

Mariusz Parkitny
Mariusz Parkitny

Wideo

Udostępnij:
Kilkadziesiąt osób stało w kolejce po pączki w środę przed północą. Jedna ze szczecińskich cukierni taką niespodziankę zrobiła smakoszom pączków. Każdy na żywo mógł zobaczyć, jak powstają przysmaki.

Zanim drzwi cukierni "U piekarzy" się otworzyły, w kolejce stało już kilkadziesiąt osób, głównie młodych.

- To taki fajny szczeciński klimat, że można kupić gorące pączki prosto z produkcji i to jeszcze zanim tłusty czwartek się zaczął - mówili.

Przy produkcji pączków pracowało od godziny 20 kilka osób. Dwie wyrabiały ciasto, a następnie kroiły - przy użyciu specjalnej maszyny - na mniejsze części już o wielkości pączka. Kolejna osoba smażyła je w oleju, następna polewała lukrem, a ostatnia nakładała skórki pomarańczy.

Szczecinianie kupowali po kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt pączków. Niektórzy pierwsze jedli już po wyjściu z cukierni.

- To wstęp do tego, co będzie w czwartek - mówili.

ZOBACZ TEŻ:

Pączek to jedno z najstarszych polskich ciast. Jedzono je już w połowie XVI wieku, a dowody na to można znaleźć nawet w twórczości Mikołaja Reja, który o pączkach wspominał w „Żywocie człowieka poczciwego”.Czytaj dalej ------>

Tłusty czwartek 2021: 10 rzeczy, których nie wiedzieliście o...

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie