Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szokujące wyniki badań mięsa w marketach

Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu
Jeśli kupujesz mięso w markecie, uważaj. Sprawdź ile jest zawartości mięsa w....mięsie

Z wyników kontroli przeprowadzonych przez radomską Inspekcję Handlową wynika, że w ogóle nie warto kupować w hipermarketach mięsa mielonego. W wielu pobranych próbkach mięsa wołowego, była…wieprzowina oraz duże ilości kolagenu - wypełniacza zwiększającego wagę.

W Radomiu w dwóch hipermarketach skontrolowano 74 partii mięsa, zakwestionowano 18, czyli 8,1 procent przebadanych partii mięsa.

- Nie stwierdziliśmy obecności substancji, które stanowiłyby zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumentów. Niestety popularnym sposobem oszukiwania klientów stało się "dokładanie" do produktów tańszych składników - powiedziała Dorota Mąkosa - Onuocha, kierownik radomskiej Inspekcji Handlowej.

Zakwestionowane partie to przede wszystkim pakowane mięso mielone. W partiach mięsa wołowego stwierdzono obecność... wieprzowiny. W niektórych partiach mięsa była bardzo duża - dochodząca do 33 procent - obecność kalogenu - wypełniacza nieszkodliwego dla zdrowia, ale podnoszącego wagę produktu.

W wyniku kontroli na jeden z marketów nałożono karę 7 tysięcy złotych, na drugi - 500 złotych. Inspekcja handlowa ma przeprowadzić też kontrole w firmach, które dostarczały mięso.

Inspekcja Handlowa przeprowadziła też kontrolę dotyczącą sprzedaży ryb i przetworów rybnych. Skontrolowano 20 partii towarów - zarówno w supermarketach, jak i mniejszych sklepach. Zakwestionowano aż 8 partii ryb.

- Konsument ma prawo dostać informację, jaki odsetek wagowy stanowi sama ryba, a jaki tak zwana glazura. Niektóre ryby muszą być głęboko mrożone, stąd kupując rybę płacimy w jakimś stopniu również za lód, ale konsument ma prawo wiedzieć ile "w rybie jest ryby" - powiedziała Dorota Mąkosa - Onuocha. Wyniki kontroli wykazały, że zawartość glazury w rybach wynosiła od 20 do 25 procent.

Zakwestionowane towary to filet bez skóry z pangi, stek z rekina i tilapia bez skóry. Wbrew przepisom na niektórych partiach towarów nie było też informacji o metodach produkcji i oznaczenia obszaru połowów. Na handlowców kontrolerzy nałożyli kary w wysokości w sumie 1000 złotych.

W najbliższym czasie kontrolerzy mają przeprowadzać kontrole wyrobów mleczarskich, czekoladowych, piekarniczych, a także wyrobów luksusowych.

źródło: Szokujące wyniki badań! Jeśli kupujesz mięso w markecie, uważaj

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński