Święto Ogórka w Kaliszu Pomorskim. Zobacz jakie atrakcje czekają na turystów

Marek Rudnicki
W piątek i sobotę wielkie święto ogórka.
W piątek i sobotę wielkie święto ogórka. Fot. sxc.hu
Z okazji wielkiego, tradycyjnego święta ogórka w Kaliszu Pomorskim zostanie utworzona Wioska Ogórkowa.

Będzie tu można w dniach 23-24 lipca spróbować produktów regionalnych z całego województwa zachodniopomorskiego.

Na turystów czeka także wiele innych atrakcji, w tym zawody wędkarskie nad Jeziorem Młyńskim, I Turniej Piłki Nożnej i Siatkowej im. Andrzeja Hypkiego, pokaz sprzętu Żandarmerii Wojskowej, loteria fantowa, wesołe miasteczko i bungee.

W wiosce Ogórkowej obok specjałów ogórkowych skosztować też będzie można smalec, placki ziemniaczane, domowy chleb, szczodraki (czyli małe bułeczki nadziewane kapustą), kaszę gryczaną i grzyby, a także wiele innych potraw.

Gwiazdą piątkowego wieczoru będzie zespół Kukiz i Piersi, a w sobotę zagra Budka Suflera. Kto nie wie, co to za święto, przypomnijmy. Niegdyś istniała w Kaliszu znana w całym bloku wschodnim przetwórnia
kiszonych ogórków, Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego. Zaopatrywało się w niej nie tylko
polskie, ale również radzieckie i niemieckie wojsko, a także wszystkie zakłady karne. Przyszły lata stanu wojennego i Zakład zlikwidowano w 1984 r. Kilka lat temu kaliszanie przypomnieli sobie o niej i postanowili promować swoje miasto ogórkiem.

Najbardziej widowiskowa część związana jest z tradycyjnym topieniem i wyławianiem beczek z ogórkami. Tak robiono już przed ponad stu laty. Później podobną tradycję przywieźli do Kalisza przybysze
ze wschodu, wysiedleni z polskich kresów po wojnie. Tak połączyły się te dwie tradycje, dając w efekcie ogórki o niespotykanym specyficznym smaku.

Ogórki po odpowiednim przyprawieniu zatapiane są w beczkach w najgłębszym miejscu jeziora. Jako pierwsze do beczek na dno trafiały świeży koper, czosnek, liście i korzeń chrzanu. Po nich ogórki i na wierzch ponownie przyprawy. Całość zalewano solanką z roztworu soli kamiennej i wody z lokalnego
ujęcia. Topienie beczek było przywilejem mężczyzn. Pod wodą była specjalna platforma, która beczki przytrzymywała.

Jednorazowo leżakowało na niej do 1500 beczek. Bywało jednak, że część uciekała spod niej, a później tonęła w innym miejscu. Do dziś, po 20 latach od zlikwidowania zakładu, nadal znajdowane są beczki uciekinierzy.

- Jak wypłynie, to niestety w środku są jakby same skórki, które po ogórkach pozostały - mówią rybacy.
W sobotę ok. godz. 18.30 Szambelan Ogórkowy zatopi beczki wypełnione tegorocznymi ogórkami z napisem Anno Domini 2010. Zostaną one wyłowione z jeziora równo za rok, by mieszkańcy miasta
i ich goście mogli spróbować ich niecodziennego smaku.

Organizatorem Jarmarku nad Jeziorem Ogórkowym jest Miejski Ośrodek Kultury w Kaliszu Pomorskim. Współorganizują to wydarzenie urząd marszałkowski naszego regionu oraz urząd miejski w Kaliszu Pomorskim. Warto na weekend wybrać się nad jezioro Młyńskie i skosztować ogórków o niecodziennym
smaku.

Na zakończenie Święta Ogórków, około 24 w sobotę przygotowano specjalny pokaz pirotechniczny.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

1yellow
Flakonik pod kiszonego, hmmm....poezja
Tylko czemu tak grzeje
m
mms
.
Dodaj ogłoszenie