Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stoisław: ich płatki to samo zdrowie

Joanna Boroń
Jednym z produktów zgłoszonych do plebiscytu Nasze Dobre z Pomorza są płatki owsiane produkowane od lat - według niezmienionej receptury - przez PZZ Stoisław

Płatki to po prostu zgnieciony ziarniak razem ze wszystkimi składnikami znajdującymi się w ziarnie. A ziarno to przebogaty magazyn składników odżywczych. Najdelikatniejsze są płatki owsiane.

Porządne płatki, to znaczy takie, które zostały wyprodukowane w nierdzewnych prażarkach, nie wymagają gotowania, a tylko zalania wodą lub mlekiem. Płatki można zrobić ze wszystkich ziaren, ale najdelikatniejsze są z owsa. Płatki z owsa zarówno całe jak i krojone można zalać zimnym mlekiem lub kefirem. Płatki z pszenicy lub jęczmienia, a zwłaszcza żyta wymagają gorącego płynu, bo są twardawe. Kupując płatki z dodatkiem „śniadaniowe” warto przeczytać na opakowaniu skład. A najlepiej samemu zrobić mieszankę śniadaniową z czystych płatków wzbogaconych w ulubione dodatki.

Płatki owsiane wiążą wapno, dlatego przy ich spożywaniu starajmy się wzbogacić dietę o nabiał. Płatki mają za to selen, który rzadko występuje w pokarmach. Płatki od dawien dawna znane były ze swoich prozdrowotnych właściwości. Nie bez powodu już nasi przodkowie twierdzili, że „owsianka czyni ludzi z żelaza” lecząc skołatane nerwy, pomagając w profilaktyce cukrzycy, sklerozy. Płatki owsiane poleca się nie tylko sportowcom, ale także osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Może mieć również zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia oraz w walce ze zbędnymi kilogramami. Płatki owsiane zawierają znaczne ilości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz obniżających frakcję VLDL (trójglicerydów). Węglowodany złożone oraz wysoka zawartość błonnika w płatkach owsianych również wpływa na regulację stężenia cholesterolu. błonnik owsa można uznać za wyjątkowy: zawiera bowiem arabinoksylany i beta-glukany substancje, których obecność odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych, takich jak rak jelita grubego, cukrzycy, miażdżycy i otyłości. Owies to także źródło fitoestrogenów działających estrogennie, przeciwutleniająco i antymutagennie.

- Warto sięgnąć po płatki owsiane ze Stoisławia z wielu względów. Po pierwsze PZZ Stoisław posiada ponad 30-letnie doświadczenie w ich produkcji, co doceniają konsumenci w całym kraju. Płatki ze Stoisławia produkowane są w oparciu o tą samą technologię od dziesięcioleci, co powoduje, że na tle konkurencyjnych produktów odznaczają się wysoką jakością - mówi Katarzyna Szdziul z PZZ Stoisław. - Są produkowane z polskiego owsa bez jakichkolwiek dodatków spożywczych. Ponadto powstają właśnie tu na Pomorzu, więc warto być dumnym z produktu, który jest wiodącą marką płatków w całym kraju . a ą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Stoisław: ich płatki to samo zdrowie - Głos Koszaliński

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński