Sambor to piwo o głębokim smaku

Joanna Boroń
BROK to marka doskonale znana mieszkańcom północnej Polski od lat ciesząca się niezmiennie ich uznaniem. Produkowany przez koszaliński browar Sambor walczy o tytuł Nasze Dobre z Pomorza

Sekret bursztynowej barwy i charakterystycznego aromatu warzonego w Koszalinie piwa Brok kryje sięgająca XIX wieku historia koszalińskiego browaru.

Koszalin 150 lat temu: w mieście istnieje kilka małych browarów należących do właścicieli ziemskich. Lokalny rynek zbytu jęczmienia jest dobrze rozwinięty, a apetyt na piwo mieszkańców Koszalina i okolic – nienasycony. To inspiruje lokalnych kupców do rozpoczęcia produkcji piwa na skalę przemysłową. W 1868 roku postanawiają wybudować browar.
Inwestycja jest gotowa 6 lat później.

Przez następnych 50 lat browar w Koszalinie warzy piwo na potrzeby lokalnych nabywców. Skala produkcji to 28 tysięcy hektolitrów piwa rocznie. Pierwsza wojna światowa zmusza właścicieli browaru do włączenia go w struktury koncernu piwowarskiego Richarda Rückfortha, by utrzymać rentowność zakładów. Ten krok ratuje browar przed upadkiem. W czasie II wojny światowej browar produkuje już 60 tysięcy hektolitrów piwa rocznie. Karta odwraca się po II wojnie światowej, gdy browar w Koszalinie trafia pod zarząd radziecki i produkcja zostaje wstrzymana. Przez kilka lat funkcjonuje jako magazyn Armii Czerwonej.

Dopiero w 1960 roku jako Browar Brok zostaje włączony w struktury państwowych Koszalińskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych i znowu produkuje piwo.

W 1990 roku koszaliński browar zostaje sprywatyzowany i trafia w ręce kolejnych właścicieli. Przed likwidacją ratuje go Van Pur – kupując browar od duńskiej firmy Royal Unibrew.
Bogactwo lokalnej natury, morska bryza i tradycja warzelnicza koszalińskiego browaru to sekret smaku doskonałego piwa.
BROK to marka doskonale znana mieszkańcom północnej Polski od lat ciesząca się niezmiennie ich uznaniem i szacunkiem.
Wśród wszystkich produktów z portfolio marki, największą popularność przez lata zyskał jej flagowy przedstawiciel – Brok Sambor. Sambor to piwo jasne dolnej fermentacji o pełnym głębokim smaku i wyrazistym chmielowym aromacie. Do jego produkcji użyto najwyższej jakości słodu jęczmiennego oraz dwóch tradycyjnych polskich chmieli – goryczkowej Marynki oraz wyraziście aromatycznego Lubelskiego.

Warzone bez pośpiechu, według starannie opracowanej receptury jest prawdziwą dumą koszalińskich browarników.
Znaleźć go można na półkach sklepowych oraz w lokalach gastronomicznych północno-zachodniej Polski. Sambor to prawdziwie regionalne piwo z duszą. Warzone w Koszalinie.

FLESZ: Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały.

Wideo

Materiał oryginalny: Sambor to piwo o głębokim smaku - Głos Koszaliński

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3