Sambor to piwo o głębokim smaku

Joanna Boroń
BROK to marka doskonale znana mieszkańcom północnej Polski od lat ciesząca się niezmiennie ich uznaniem. Produkowany przez koszaliński browar Sambor walczy o tytuł Nasze Dobre z Pomorza

Sekret bursztynowej barwy i charakterystycznego aromatu warzonego w Koszalinie piwa Brok kryje sięgająca XIX wieku historia koszalińskiego browaru.

Koszalin 150 lat temu: w mieście istnieje kilka małych browarów należących do właścicieli ziemskich. Lokalny rynek zbytu jęczmienia jest dobrze rozwinięty, a apetyt na piwo mieszkańców Koszalina i okolic – nienasycony. To inspiruje lokalnych kupców do rozpoczęcia produkcji piwa na skalę przemysłową. W 1868 roku postanawiają wybudować browar.
Inwestycja jest gotowa 6 lat później.

Przez następnych 50 lat browar w Koszalinie warzy piwo na potrzeby lokalnych nabywców. Skala produkcji to 28 tysięcy hektolitrów piwa rocznie. Pierwsza wojna światowa zmusza właścicieli browaru do włączenia go w struktury koncernu piwowarskiego Richarda Rückfortha, by utrzymać rentowność zakładów. Ten krok ratuje browar przed upadkiem. W czasie II wojny światowej browar produkuje już 60 tysięcy hektolitrów piwa rocznie. Karta odwraca się po II wojnie światowej, gdy browar w Koszalinie trafia pod zarząd radziecki i produkcja zostaje wstrzymana. Przez kilka lat funkcjonuje jako magazyn Armii Czerwonej.

Dopiero w 1960 roku jako Browar Brok zostaje włączony w struktury państwowych Koszalińskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych i znowu produkuje piwo.

W 1990 roku koszaliński browar zostaje sprywatyzowany i trafia w ręce kolejnych właścicieli. Przed likwidacją ratuje go Van Pur – kupując browar od duńskiej firmy Royal Unibrew.
Bogactwo lokalnej natury, morska bryza i tradycja warzelnicza koszalińskiego browaru to sekret smaku doskonałego piwa.
BROK to marka doskonale znana mieszkańcom północnej Polski od lat ciesząca się niezmiennie ich uznaniem i szacunkiem.
Wśród wszystkich produktów z portfolio marki, największą popularność przez lata zyskał jej flagowy przedstawiciel – Brok Sambor. Sambor to piwo jasne dolnej fermentacji o pełnym głębokim smaku i wyrazistym chmielowym aromacie. Do jego produkcji użyto najwyższej jakości słodu jęczmiennego oraz dwóch tradycyjnych polskich chmieli – goryczkowej Marynki oraz wyraziście aromatycznego Lubelskiego.

Warzone bez pośpiechu, według starannie opracowanej receptury jest prawdziwą dumą koszalińskich browarników.
Znaleźć go można na półkach sklepowych oraz w lokalach gastronomicznych północno-zachodniej Polski. Sambor to prawdziwie regionalne piwo z duszą. Warzone w Koszalinie.

Wideo

Materiał oryginalny: Sambor to piwo o głębokim smaku - Głos Koszaliński

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie