- Pszczelarstwo na terenie województwa pięknie się rozwija. Dlatego produkcję miodu traktujemy jak regionalną tradycję i od kilku lat z budżetu województwa wspieramy - powiedział Olgierd Geblewicz, marszałek województwa zachodniopomorskiego.
Ciasto z dodatkami probiotycznymi ma wpływać na poprawę kondycji pszczół miodnych. Pszczoły dzięki odpowiedniej karmie mają być odporne na choroby, a ich miód bardziej trwały.
- Po podpisaniu umowy ogłosimy przetarg na dostawę ciasta z dodatkami probiotycznymi, które wspomagają zdrowotność rodzin pszczelich. Chodzi o to, żeby pszczelarzy wyposażyć w rodzaj pokarmu, który wspomoże rozwój rodzin pszczelich, pomoże im w dobrym zimowaniu, aby wiosną robiły to, do czego są przystosowane - tłumaczył Jerzy Samborski, wiceprezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Szczecinie.
Choć pszczoły są bardzo ważne dla naszego ekosystemu, to ich życie nie jest długie. Jak się okazuje nasza chwila słodkości może kosztować życie jednej pszczoły.
- Jedna pszczoła żyje maksymalnie pół roku, a najkrócej dwa-trzy tygodnie. W ciągu całego życia jest w stanie wyprodukować maksymalnie małą łyżeczkę miodu. Oby nasze zapylacze miały się jak najlepiej, bo jest dużo drzew i roślin miododajnych do zapylenia, a to także zysk dla rolników, ogrodników i sadowników - tłumaczył Olgierd Kustosz, wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego, a także pszczelarz.
Każdy pszczelarz, który będzie chciał skorzystać ze wsparcia, będzie musiał złożyć deklarację w związkach regionalnych lub w związku wojewódzkim.
Zmiany w rządzie. Donald Tusk przedstawił nowych ministrów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?