Poznawanie przez próbowanie, czyli sposób na niejadka

Materiał partnera zewnętrznego

Starajmy się dziecko zachęcać do próbowania nowych potraw i składników. Nie jest to prosta sprawa, ale warta poświęcenia czasu. Trzeba zdecydowanie obrać technikę małych kroczków i dzięki niej pomału wprowadzać dziecko w świat kuchni, produktów, składników i przypraw. Wystarczy zacząć od wspólnego nakrywania stołu i krojenia ogórka w plasterki na kanapki dla całej rodziny. Mały członek Waszej rodziny poczuje się ważny i odpowiedzialny za swoje zadanie, przez co łatwiej będzie go wprowadzić do kuchni i do próbowania nowości. Nie chodzi o coś wielkiego, jak zrobienie pierniczków na święta, tylko o drobne sprawy. Np. o obranie i pokrojenie marchewki w słupki.

Na naszych warsztatach „Warzywem Do Góry” uczymy dzieciaki próbowania nowych smaków, poprzez wspólne gotowanie i przyprawianie. Panuje zasada spróbuj żeby móc powiedzieć czy to lubisz. Uczymy dzieciaki posługiwania się sztućcami, obierania warzyw i owoców. A wszystko przeplecione jest zabawą i nauką zdrowych nawyków żywieniowych.

Starajmy się my, jako rodzice być przykładem dla naszych dzieci. Zdecydowanie łatwiej będzie zachęcić je, jak będą widziały, że sami sięgamy po dany produkt, czy potrawę.

Już 17.03 (sobota) zapraszamy bardzo serdecznie do Cafe Niebko na nasze najbliższe warsztaty pt. „Wielkanocna Baba” podczas, których dzieci samodzielnie upieką babki wielkanocne, a także poznają zwyczaje i tradycje świąt wielkanocnych. Szczegóły na naszym profilu na Facebook’u.

Kulinarny Rollercoaster
Magdalena Ossowska**

tel.: 794 701 550
e-mail: [email protected]
www.kulinarnyrollercoaster.pl
fb.com/kulinarnyrollercoaster
instagram.com/kulinarnyrollercoaster**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński