Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piwne oczy zdrowsze. Zobacz dlaczego

Fot. SN
Fot. SN
Piwo pite w umiarkowanych ilościach działa korzystnie na pracę serca, a także na wzrok.

W tym ostatnim przypadku jego dobroczynny wpływ polega na zmniejszeniu ryzyka zaćmy, czyli zmętnienia soczewki oka.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Kanady znajdujące się w piwie przeciwutleniacze (substancje usuwające z komórek nadmiar szkodliwych związków tlenu) redukują aż o połowę ryzyko miażdżycy i zaćmy.

- Szczególnie wartościowe pod tym względem są ciemne piwa oraz mocne portery - mówi John Trevithick z Uniwersytetu Zachodniego Ontario, główny autor badań. Jego zespół interesował się przede wszystkim tym, w jaki sposób przeciwutleniacze chronią przed degeneracją oczy. Eksperymenty laboratoryjne, które przeprowadził Trevithick z zespołem pomocników wykazały, że związki rozpuszczone w piwie stymulują pracę mitochondriów.

Są to maleńkie składniki komórki, w których zachodzą procesy przemiany materii i energii. Właśnie tam zbierają się najczęściej szkodliwe cząstki tlenu. Badacze kanadyjscy przypuszczają, że defekty mitochondriów są główną przyczyną degenerowania się komórek budujących soczewkę oka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński