Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owocowa kuracja

SN
Warzywa i owoce chronią nie tylko górne drogi oddechowe. Ich korzystny wpływ sięga znacznie głębiej - do płuc.

Takim wnioskiem zakończyły się badania, których głównym autorem była Carol Trenga, profesor medycyny z Uniwersytetu Waszyngtonu w Seattle (USA). Wraz z zespołem współpracowników przejrzała ona literaturę naukową poświęconą dobroczynnemu wpływowi warzyw i owoców na nasze zdrowie. Analizą objęto tylko świeże publikacje, które ukazały się na świecie w ostatnich dziesięciu latach.

- To chyba najdłuższa na świecie lista dowodów potwierdzających to, że dieta owocowo-warzywna wzmacnia też nasze płuca. Po pierwsze, chroni je przed wieloma chorobami, po drugie, łagodzi rozmaite dolegliwości u osób, które już cierpią na schorzenia płuc - mówi Trenga. Jeśli chodzi o profilaktykę, to - zdaniem uczonej - największe znaczenie mają te owoce, które zawierają dużo witaminy C.

Ich spożywaniem powinni być zainteresowani szczególnie nałogowi palacze. Dla nich może to być dobry sposób na uniknięcie przewlekłego zapalenia układu oddechowego i różnych niekorzystnych konsekwencji tej choroby, takich jak groźna choroba obturacyjna płuc, na którą nie wymyślono jeszcze lekarstwa.

Codzienna porcja warzyw lub owoców może nas też zabezpieczyć przed zapaleniem oskrzeli i odmą - sugerują z kolei wyniki badań wykonanych przez brytyjskich badaczy z uniwersytetu w Southampton. - Wystarczy jeść codziennie pół jabłka, by zmniejszyć ryzyko złapania tych schorzeń o 50 procent. Równie cenne są pomidory - mówi Louise Watson, która kierowała badaniami.

Wysokiej wartości zdrowotnej pomidorów dowiedli też uczeni z innej brytyjskiej uczelni - uniwersytetu w Nottingham. W przeprowadzonych przez nich testach uczestniczyło 2600 osób chorych na astmę lub nieżyt oskrzeli. Okazało się, że choroba łagodniała, kiedy pacjent zjadał w tygodniu minimum pięć jabłek lub trzy pomidory. - Podobna dieta pomaga również ludziom zmagającym się z chroniczną chrypką oraz innymi schorzeniami krtani - twierdzi autorka badań, Sarah Lewis.

Zdaniem wszystkich autorów opisanych tu badań regularne konsumowanie owoców i warzyw powinno być traktowane jako terapia, która wspomaga leczenie chorób płucnych. Witaminę C w naturalnej postaci, czyli w formie świeżych produktów, powinno się spożywać średnio dwa razy dziennie w dawkach około 250-500 mg. - To porcje korzystne dla zdrowia. Myśmy zajmowali się tylko płucami, ale jest wiele innych prac, które wskazują, że witamina wzmacnia też pracę serca i w ogóle układu krążenia - dodaje Trenga.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński