MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Deska przejmuje smaki potraw, które na niej przyrządzasz....
fot. 123rf

Najczęściej popełniane błędy w kuchni. Tak nie gotuj, bo twoje potrawy stracą smak i wyrazistość

2. Używanie jednej deski do krojenia

Deska przejmuje smaki potraw, które na niej przyrządzasz. Nie da się ich tak łatwo zmyć. Nawet jeśli po pokrojeniu np. cebuli lub czosnku deskę zalejesz gorącą wodą i dokładnie pokryjesz pianą, aromaty, które w nią „wkroiłeś” pozostaną w jej środku. Nie trzeba być wyjątkowo przewidującym, żeby stwierdzić, że krojenie na takiej desce jabłka może skończyć się zepsuciem smaku owocu.

Poza tym krojenie wszystkiego na jednej desce jest po prostu niehigieniczne i może szkodzić zdrowiu. Pozostałości po krojonym mięsie mogą stać się siedliskiem bakterii. Pamiętaj o tym, gdy postanowisz na jednej desce najpierw skroić kurczaka, a później owoc, który masz zamiar zjeść na surowo.

Zobacz również

W Opolu trzech nowych diakonów zostało wyświęconych na kapłanów

W Opolu trzech nowych diakonów zostało wyświęconych na kapłanów

Możliwe burze w powiecie sieradzkim. Jakie szczegóły prognozy?

Możliwe burze w powiecie sieradzkim. Jakie szczegóły prognozy?

Polecamy

W Szczecinie rozpoczęło się wielkie odkomarzanie. To na razie pierwszy etap

W Szczecinie rozpoczęło się wielkie odkomarzanie. To na razie pierwszy etap

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak