Na jakie napiwki może liczyć kelner?
Okazuje się także, że jeszcze kilka lat temu napiwek płacił tylko co piąty klient.
Co prawda, dziś sytuacja jest nieco lepsza. Wg badań przeprowadzonych pod koniec 2014 roku na potrzeby seminarium naukowego na SGH napiwki "bardzo często" lub "zawsze" zostawia 40 proc. respondentów, a "nigdy" i "rzadko" zaledwie 19 proc. Z tych samych badań wynika, że najczęściej zostawiamy napiwki (prawie dwie trzecie respondentów dających napiwki) w przedziale 6-10 proc. wartości rachunku.
A jak jest teraz?
Okazuje się, że co druga osoba w wieku 18-24 lat i 45 proc. emerytów przyznaje, że nie wręcza napiwków. To w sumie ponad 1/3 wszystkich klientów restauracji i barów.
Więcej też i częściej napiwkami nagradzają kelnerów mieszkańcy dużych miast. Na największe napiwki mogą liczyć kelnerzy modnych miejscówek, do których często ustawiają się długie kolejki.