- Tagliatelle to szerokie wstążki, często barwione warzywami, podawane z różnymi sosami - wyjaśnia dr Angelo Rella. - My dzisiaj podamy go z łososiem. To bardzo pożywne i proste danie.
Zdaniem naszego kucharza z Włoch makaron nie może być rozgotowany, bo później zasmażamy go z sosem. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku. Nie może się gotować dłużej niż czas podany na opakowaniu.
Sos zaczynamy od podsmażenia na patelni cebuli, marchewki i selera. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. To będzie baza sosu. Do tego dodajemy łososia. Gotujemy przez chwilę i później dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i czosnek w plasterkach.
Do przygotowanego sosu na chwilę wrzucamy makaron i danie jest gotowe. Podajemy posypane bazylią.
Składniki
200 gr makaronu na osobę
pomidory z puszki
seler, marchewka i 1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz, bazylia
20 dag świeżego łososia
***
Trwa kulinarna podróż z Polskim Radiem Szczecin i lokalem Grand Cru. Co sobotę publikujemy przepis kulinarny i zdjęcie proponowanego dania. Tego samego dnia od godz. 10 do 12 na żywo można posłuchać wskazówek kucharza na antenie Polskiego Radia Szczecin.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?