Makaron z łososiem

Agnieszka Pochrzęst, 5 marca 2005 r.
Tagliatelle, czyli jeden z najpopularniejszych rodzajów włoskiego makaronu. Dla Czytelników "Głosu" i słuchaczy Polskiego Radia Szczecin przygotuje dr Angelo Rella, wykładowca Katedry Filologii Romańskiej Uniwersytetu Szczecińskiego.

- Tagliatelle to szerokie wstążki, często barwione warzywami, podawane z różnymi sosami - wyjaśnia dr Angelo Rella. - My dzisiaj podamy go z łososiem. To bardzo pożywne i proste danie.

Zdaniem naszego kucharza z Włoch makaron nie może być rozgotowany, bo później zasmażamy go z sosem. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku. Nie może się gotować dłużej niż czas podany na opakowaniu.

Sos zaczynamy od podsmażenia na patelni cebuli, marchewki i selera. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. To będzie baza sosu. Do tego dodajemy łososia. Gotujemy przez chwilę i później dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i czosnek w plasterkach.

Do przygotowanego sosu na chwilę wrzucamy makaron i danie jest gotowe. Podajemy posypane bazylią.

Składniki

200 gr makaronu na osobę
pomidory z puszki
seler, marchewka i 1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz, bazylia
20 dag świeżego łososia

***

Trwa kulinarna podróż z Polskim Radiem Szczecin i lokalem Grand Cru. Co sobotę publikujemy przepis kulinarny i zdjęcie proponowanego dania. Tego samego dnia od godz. 10 do 12 na żywo można posłuchać wskazówek kucharza na antenie Polskiego Radia Szczecin.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie