5 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/bb/19/5daef12ae6dbe_o_large.jpg)
fot. bondd/123RF
Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski
Makaron z fasoli, soczewicy i innych nasion roślin strączkowych
Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej fasoli to produkty dostępne od niedawna na polskim rynku. Składają się w 100 procentach z mąki z suchych nasion roślin strączkowych, wymagają dość krótkiego gotowania i są bardzo bogatym źródłem zarówno wartościowego białka roślinnego, jak i błonnika pokarmowego. Do najsmaczniejszych rodzajów „strączkowego” makaronu należy ten z czerwonej soczewicy oraz z zielonego groszku.
W 100 g: 329-377 kcal, 18-22 g białka, 1,4-2 g tłuszczu, 48-62 g węglowodanów, 14-15 g błonnika.