Kawałek Rzymu na talerzu. Włoski street food w centrum miasta

Artykuł sponsorowany - PIZZA TEAM JUSTYNA DROZD
Zaskoczyli nie tylko smakiem, ale też kształtem. Zespół Rzymskiej przedstawił miastu zupełnie nową pizzę i ma już pierwsze wnioski. O szczegółach opowiedziała nam właścicielka lokalu Justyna Drozd.

W ostatnim czasie miasto zdominowała pizza neapolitańska. Wyłamaliście się wychodząc z propozycją pizzy rzymskiej. Jakie są kluczowe różnice?

- Zacznijmy od grubości. Pizza rzymska ma ok. 1 cm, a jej brzegi nie wyrastają znacznie ponad powierzchnię całej pizzy. W odróżnieniu od pizzy neapolitańskiej ciasto jest przypieczone na chrupko, a trzymany w ręku kawałek stabilnie utrzymuje swój kształt. Zasadniczą różnicą jest również kształt, któremu bliżej jest do prostokąta. Nasze ciasto wyrabiamy 48 godzin przed wypiekiem, z najlepszych włoskich rodzajów mąki stworzonych z unikalnych kiełkujących ziaren z dodatkiem kraftowej oliwy niefiltrowanej.

Lokal działa już od listopada, jakie były pierwsze reakcje gości na pizzę, która nie jest okrągła?

- Pierwsze reakcje gości były ekstremalnie rożne. Część gości była szczerze zachwycona, część cieszyła się, że w końcu ma okazję przypomnieć sobie smaki poznane na wakacjach w Rzymie, ale byli też i tacy, dla których nasza pizza, która nie jest okrągła i nie ma na wierzchu konwencjonalnych składników, jak szynka i pieczarki, była trudna do zaakceptowania. Używamy wyselekcjonowanych włoskich składników, gdyż chcemy, aby mieszkańcy naszego miasta mogli poznać oryginalne włoskie smaki. A tam nie skosztujemy ani ketchupu, ani sosu czosnkowego.

Czy na miejscu zawsze czekają gotowe pizze? Czy zamawiając trzeba nastawić się na czas oczekiwania na wypieczenie?

- Ciasto na naszą pizzę wymaga dwukrotnego wypieku. Najpierw wypieka się samo ciasto, póżniej wraz ze składnikami, więc czas oczekiwania na nią w lokalu wynosi około 6 - 10 minut. Taka też jest idea street foodu, aby jedzenie było szybko dostępne. Ciekawostką jest to, że street food we Włoszech ma dłuższą historię niż makaron. W czasach gdy jesteśmy zabiegani i przepracowani, dobrze jest mieć miejsce, do którego można na szybko podjechać, aby zaopatrzyć się w dobrej jakości pizzę, panini, sałatkę, zupę czy deser. W konwencji wezmę coś na teraz i coś na później... Jakość pizzy, którą serwujemy, pozwala na bezproblemowe odgrzanie jej nawet następnego dnia bez znacznych strat zarówno wizualnych, jak i smakowych.

Rzymska przy ul. Sowińskiego 78 od klasycznych pizzeri różni się też wyglądem i przestrzenią. Skąd decyzja, by nie rozbić typowej restauracji ze stolikami i obsługą kelnerską?

- To swojego rodzaju eksperymentem czy taki rodzaj gastronomii, pochodzący z uliczek Rzymu, sprawdzi się w Szczecinie. Moim marzeniem, jako właścicielki lokalu, było stworzenie swobodnego street foodowego klimatu, z szybko dostępnym jakościowym jedzeniem, gdyż sama jestem osobą żyjącą w wiecznym pośpiechu i natłok obowiązków nie pozwala mi na celebrowanie posiłków. Chciałam, aby było miejsce, w którym można kupić i szybko zjeść coś zdrowego i wartościowego, żeby ten wymuszony szybki styl życia nie odbijał się na naszym zdrowiu.

Skąd pochodzą produkty i receptury, na których pracujecie?

- Produkty pochodzą głównie od działających w Polsce włoskich dostawców. Warzywa i mięso kupujemy na sprawdzonym lokalnie rynku. Część produktów, używanych przez nas, można zakupić w naszym włoskim mini sklepiku. Znajdują się tam włoskie oliwy i octy balsamiczne, słodycze, sery, wędliny, pomidory, oliwki, karczochy i wiele innych. Jeśli chodzi o receptury, zostały stworzone przez doświadczonego szefa kuchni Marcina Chmiela. Pan Marcin zadbał również o to, aby nasza oferta była interesująca dla zwolenników kuchni wegetariańskiej.

Elementem, który mocno przyciąga, są też desery. I tu zaskoczenie, bo to nie tiramisu gra główną rolę, ale np. takie cannoli. Dlaczego zdecydowaliście się odejść od lubiany klasyków?

- Nie ma włoskiej kuchni bez kawy i dobrego deseru. Znajdziemy w ofercie pyszne tiramisu, więc nie unikamy najpopularniejszego z nich, ale chcieliśmy poszerzyć ofertę o inne włoskie klasyki, stąd też chrupiące cannoli z pistacjami czy zabaglione z owocami i ciasteczkami własnego wypieku. Spontanicznie pojawia się również zdrowa, domowa nocciolata.

ul. Sowińskiego 78,
Szczecin
tel: 506 914 888
e-mail: [email protected]
www.pizzarzymska.pl
www.facebook.com/rzymskapizzastreetfood

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński