Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Comber z miodownikiem...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Comber z miodownikiem

Historyczna receptura według interpretacji Macieja Nowickiego,
szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum, 1682 r.


Składniki
1 kg combra jelenia
100 g cukru
200 ml octu piwnego
1 limonka
50 g migdałów płatków
30 g piernika gastronomicznego Pana Pokojskiego
Smalec gęsi
Sól/pieprz

Wykonanie
Comber oczyszczamy pozbawiając go błon po czym zalewamy octem wymieszanym z cukrem i marynujemy około 12 godzin. Następnie osuszamy i podsmażamy na smalcu do koloru złotego brązu i oprószamy piernikiem i pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 90 stopni. Podajemy z sosem rodzynkowym z migdałami z sokiem limonkowym

Sos do combra z miodownikiem
1 butelka czerwonego wina wytrawnego
100 g rodzynek
100 g migdałów
100-150 ml miodu
sól

Wykonanie
Rodzynki oraz migdały gotujemy w winie na bardzo wolnym ogniu około 30 minut po czym całość bardzo dokładnie blendujemy i przelewamy przez sito o drobnych okach. Następnie redukujemy do konsystencji sosu dodając na koniec miód oraz sól.

Zobacz również

Pokaz mody w wykonaniu przedszkolaków z Mścić [ZDJĘCIA]

Pokaz mody w wykonaniu przedszkolaków z Mścić [ZDJĘCIA]

Pyłki czy ropa? Coś dziwnego pojawiło się przy zaporze na Jeziorze Solińskim

Pyłki czy ropa? Coś dziwnego pojawiło się przy zaporze na Jeziorze Solińskim

Polecamy

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Jakie nowe auta najczęściej kupują Polacy? Sprzedaż wzrasta ale coraz wolniej

Jakie nowe auta najczęściej kupują Polacy? Sprzedaż wzrasta ale coraz wolniej

W najbliższą sobotę wielkie otwarcie Ogrodów Śródmieście

W najbliższą sobotę wielkie otwarcie Ogrodów Śródmieście