Domowa apteka: Szklanka soku zawsze na zdrowie

Supernowa
Udostępnij:
Wiele lat temu odkryto, że szklanka soku grejpfrutowego wzmacnia działanie niektórych farmaceutyków, na przykład leków obniżających ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

W zależności od sytuacji może to być korzystne lub szkodliwe dla zdrowia. Badania przeprowadzone przez Paula Watkinsa z Uniwersytetu Północnej Karoliny (USA) wykazały, że podobnymi właściwościami odznacza się gorzka pomarańcza zwana też pomarańczą sewilską (Citrus aurantium).

Ze względu na swój kwaśnogorzkawy smak jest ona rzadko używana do produkcji soków, natomiast chętnie wytwarza się z niej dżemy. Uprawiana jest głównie w Hiszpanii i Włoszech. Naukowcom długo nie udawało się zidentyfikować ze stuprocentową pewnością związku chemicznego, który nadaje grejpfrutom oraz gorzkim pomarańczom, a być może i innym owocom obdarzonym cierpkim smakiem, taką niezwykłą moc.

Watkins przypuszcza, że jest to związek o nazwie DHB, po raz pierwszy odkryty w bergamocie - jednej z odmian gorzkiej pomarańczy używanej do produkcji likierów i perfum.

Naukowiec odnalazł niewielkie ilości DHB zarówno w grejpfrutach, jak i innych odmianach gorzkiej pomarańczy, nie wykrył ich natomiast w żadnej z licznych odmian słodkiej pomarańczy (Citrus sinensis), co - według niego - oznacza, że owoce tej rośliny nie zwiększają tempa wchłaniania leków przez organizm.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie