Czekolada w wersji FIT - jak przyrządzić pyszny, zdrowy deser? PRZEPISY
Czekoladowy deser FIT
Składniki:
> Jogurt naturalny - 200g
> Mleko - 1/4 szklanki
> Banan - 2 sztuki
> Gorzkie kakao - 5 łyżeczek
> Żelatyna - 3 płaskie łyżeczki
> Gorąca woda - 1/3 szklanki
> Orzechy nerkowca - 3 łyżki
> Wiórki kokosowe - 3 łyżeczki
> Suszone daktyle - 3 sztuki
> Miód - 2 łyżeczki
Przepis:
1. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody.
2. Jogurt zmiksuj z bananami.
3. Do bananowego jogurtu dodaj mleko i kakao oraz nieco przestudzoną żelatynę - przez chwilę miksuj końcówką do jaj (żeby deser był bardziej puszysty).
4. Deser przelej do szklanek i wstaw do lodówki.
5. Przygotuj "posypkę": orzechy nerkowca drobno posiekaj lub przez chwilę zmiksuj blenderem - wymieszaj z wiórkami i posiekanymi daktylami.
6. W rondelku podgrzej miód i dodaj bakalie - wymieszaj przez chwilę i odstaw do ostudzenia.
7. Gdy deser w szklankach stężeje dodaj na wierzch bakalie i oprósz odrobiną kakao.
źródło: Zdrowe Odżywianie