Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z jeżynami pachnące jak piernik. Wypróbuj przepis na wypiek z czekoladą. Jeden składnik dodaje karmelowego smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe ciasto z jeżynami można także przygotować na oleju. W takim przypadku, zamiast 200 g masła należy skorzystać ze 120 ml oleju bez wyrazistego smaku.
Domowe ciasto z jeżynami można także przygotować na oleju. W takim przypadku, zamiast 200 g masła należy skorzystać ze 120 ml oleju bez wyrazistego smaku. Anna Daniluk
Ciasto z jeżynami można zrobić z dodatkiem gorzkiej czekolady lub wysokiej jakości ciemnego kakao. Intrygującego karmelowego smaku dodaje użycie cukru trzcinowego i odrobiny miodu. Ciasto czekoladowe z jeżynami można także wzbogacić ulubionymi korzennymi przyprawami. Podpowiadamy przepis na apetyczne ciasto z jeżynami na późne lato.

W skrócie

Ciasto czekoladowe z jeżynami na bazie rozpuszczonego masła, z miodem akacjowym i przyprawione łyżeczką mielonego cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej to wypiek idealny na przyjęcie lub jako poczęstunek do filiżanki popołudniowej kawy. Upieczone ciasto z jeżynami można oprószyć cukrem pudrem, podawać z łyżką jogurtu greckiego słodzonego miodem lub gałką domowych lodów śmietankowych. Podpowiadamy prosty przepis na domowe ciasto z jeżynami wzbogacone dodatkiem borówki amerykańskiej.

Ciasto z jeżynami – prosty przepis na podwieczorek

Liczna porcji: dla 10 – 12 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 25 g miodu,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 3 jajka,
  • 50 g cukru,
  • 50 ml mleka,
  • 200 g jeżyn lub 100 g jeżyn i 100 g borówek amerykańskich,
  • Opcjonalnie: 50 g mielonych orzechów laskowych.

Jak zrobić czekoladowe ciasto z jeżynami?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy nagrzać do 190° Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23 cm trzeba posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W garnku o grubym dnie należy roztopić kostkę masła, cukier trzcinowy oraz miód. Powstałą mieszaninę należy odstawić do wystudzenia.
  3. W szerokiej misce należy wymieszać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, drobno posiekaną lub startą gorzką czekoladę i opcjonalnie zmielone orzechy laskowe.
  4. Następnie przesiać do mąki korzenne przyprawy, czyli mielony cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
  5. Jajka należy ubić przy pomocy miksera lub robota kuchennego z cukrem na puszystą pianę. Następnie należy dolać ciepłe mleko.
  6. Następnie trzeba dolać rozpuszczone i wystudzone masło wraz z sypkimi składnikami. Wszystkie produkty należy wymieszać łyżka lub silikonową łopatką. Nie trzeba ich łączyć mikserem.
  7. Do tortownicy wcześniej natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia należy wlać ciasto czekoladowe i na wierzchu ułożyć jeżyny i borówki, jeżeli z nich korzystacie.
  8. Ciasto należy piec przez 40 minut w 190° Celsjusza, a potem zmniejszyć temperaturę do 170° Celsjusza na 20 minut. Ciasto jest gotowe, gdy drewniany patyczek do szaszłyków wbity w środek jest suchy.
  9. Ciasto czekoladowe z jeżynami należy wystudzić w wyłączonym piekarniku przy lekko odchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciasto z jeżynami na oleju

Zamiast masła możecie użyć także oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek. Tłuszcz powinien mieć temperaturę pokojową. Zamiast 200 g masła można użyć 120 ml oleju. Dzięki temu ciasto powinno być wystarczająco wilgotne. Jeżeli nie przepadacie za cięższymi ciastami z czekoladą, to zachęcamy do zrobienia ciasta jogurtowego z jeżynami. Wypiek będzie delikatny, puszysty i wilgotny. Z pewnością udekorowanie chrupiącą kruszonka znajdzie wielu zwolenników wśród łasuchów.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ciasto z jeżynami pachnące jak piernik. Wypróbuj przepis na wypiek z czekoladą. Jeden składnik dodaje karmelowego smaku - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński