MKTG SR - pasek na kartach artykułów

100 litrów zakwasu rozeszło się w mig [wideo, zdjęcia]

cela
Dzisiaj od samego rana piekarnię odwiedzali mieszkańcy miasta, głównie z powodu gotowego zakwasu na świąteczny żurek.
Dzisiaj od samego rana piekarnię odwiedzali mieszkańcy miasta, głównie z powodu gotowego zakwasu na świąteczny żurek. Sebastian Wołosz
W piekarni "U Piekarzy" rozdawano zakwas na tradycyjny, wielkanocny żurek. Chętnych było bardzo dużo. - Zaczęliśmy o godzinie 10, a o 10.10 mieliśmy już rozlane 40 litrów zakwasu - mówi Kamila Owsiejczuk, właścicielka piekarni.

100 litrów zakwasu w kilkadziesiąt minut

Piekarnia w której rozdawano gotowy zakwas, jest jedną z najstarszych piekarni w Szczecinie. Właściciele dysponują piecem z 1944 roku i zamierzają go niebawem uruchomić.

Dzisiaj od samego rana piekarnię odwiedzali mieszkańcy miasta, głównie z powodu gotowego zakwasu na świąteczny żurek.

- Zakwas został przygotowany z mąki żytniej razowej typu 2000 kwasu piekarniczego, fioletowego czosnku, ziela angielskiego, liścia laurowego - mówi właścicielka.

A jak z takiego zakwasu zrobić żurek?

- Gotujemy wywar warzywny, parzymy kiełbaskę, dodajemy do tego zakwas, przyprawiamy chrzanem, majerankiem i możemy to zabielić śmietaną - zdradza pani Kamila.

"U Piekarzy" można również skorzystać z warsztatów wypiekania chleba i ciast. Uczniowie szkół podstawowy oraz przedszkoli mogą się zgłosić na takie warsztaty i dowiedzieć się jak powstaje chleb, ile chlebów mieści się w jednym piecu, czy dlaczego w mące jest popiół.

- Po świętach zaczniemy też prowadzić warsztaty dla dorosłych. Nauczymy jak można upiec chleb samemu w domu - zachęca właścicielka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński