Piekarnia w której rozdawano gotowy zakwas, jest jedną z najstarszych piekarni w Szczecinie. Właściciele dysponują piecem z 1944 roku i zamierzają go niebawem uruchomić.
Dzisiaj od samego rana piekarnię odwiedzali mieszkańcy miasta, głównie z powodu gotowego zakwasu na świąteczny żurek.
- Zakwas został przygotowany z mąki żytniej razowej typu 2000 kwasu piekarniczego, fioletowego czosnku, ziela angielskiego, liścia laurowego - mówi właścicielka.
A jak z takiego zakwasu zrobić żurek?
- Gotujemy wywar warzywny, parzymy kiełbaskę, dodajemy do tego zakwas, przyprawiamy chrzanem, majerankiem i możemy to zabielić śmietaną - zdradza pani Kamila.
"U Piekarzy" można również skorzystać z warsztatów wypiekania chleba i ciast. Uczniowie szkół podstawowy oraz przedszkoli mogą się zgłosić na takie warsztaty i dowiedzieć się jak powstaje chleb, ile chlebów mieści się w jednym piecu, czy dlaczego w mące jest popiół.
- Po świętach zaczniemy też prowadzić warsztaty dla dorosłych. Nauczymy jak można upiec chleb samemu w domu - zachęca właścicielka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?