MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Niezawodny piernik z orzechami i miodem na Boże Narodzenie. Przepis na szybki piernik na święta. Sekret smaku tkwi w aromatycznej esencji

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny i miękki piernik z kawą i orzechami laskowymi. Zobacz, jak go wykonać krok po kroku. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszny i miękki piernik z kawą i orzechami laskowymi. Zobacz, jak go wykonać krok po kroku. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Piernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia bez zapachu korzennych przypraw i tego smakowitego ciasta. Zwykle wymaga ono leżakowania, tzn. należy je zrobić kilka dni wcześniej, by zdążyło zmięknąć. Jeśli jednak nie masz czasu i szukasz pomysłu na piernik błyskawiczny, to mamy dla Ciebie idealny przepis. Piernik z kawą i orzechami laskowymi jest aromatyczny, pyszny i miękki zaraz po zrobieniu. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na piernik bez leżakowania.

W skrócie

Mamy dla Was przepis na pyszny piernik, który można jeść zaraz po pieczeniu. Dodatek kawy nadaje mu ciekawy smak, a orzechy laskowe wrażenie chrupkości. Ważne, by orzechy pozbawić ciemnych skórek, dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Piernik można oblać stopioną czekoladą, lukrem albo polewą kakaową.

W naszej galerii można zobaczyć etapy przygotowania piernika z orzechami i kawą

Szybki piernik z kawą i orzechami laskowymi - przepis na święta Bożego Narodzenia

Liczba porcji: dla 10-12 osób
Czas przygotowania: około 2 godziny

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 duże łyżki przyprawy do pierników,
  • 2/3 szklanki miodu,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 125 g kostki masła,
  • 2 łyżki zmielonej kawy,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych,
  • polewa: 100 g masła, 2 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru, 6 kostek czekolady gorzkiej).

Jak zrobić piernik z kawą i orzechami laskowymi?

  1. Zacznij od przygotowania orzechów: całe orzechy laskowe podsmaż na suchej patelni przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  2. Następnie weź dwa arkusze ręcznika papierowego i zawijając w nie porcje orzechów i delikatnie pocieraj, aż zacznie od nich odchodzić skórka (zobacz zdjęcie w galerii).

  3. Gotowe jasne orzechy posiekaj na kawałki.

    Nasza rada: najłatwiej i najszybciej rozdrobnić orzechy wkładając je do woreczka na mrożonki i uderzając kilka razy tłuczkiem lub wałkiem, aż będą w kawałkach

  4. Następnie rozpuść masło z miodem, przyprawami do piernika, wodą i kawą.

    Nasza rada: zamiast zmielonej kawy możesz dodać 8 łyżek mocnego espresso i zmniejszyć ilość wody w przepisie do 1/4 szklanki.

  5. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą.

  6. Jajka utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo przestudzoną miodową masę oraz mąkę z proszkiem i sodą.

  7. Pod koniec ucierania dodaj orzechy i wymieszaj całość łyżką.

  8. Ciasto wylej do keksowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. Piecz ok. godzinę i 15 minut w 160 stopniach Celsjusza.

  10. Upieczone i przestudzone ciasto polej kakaową polewą (masło, wodę, kakao i cukier rozpuść i pogotuj 2 minuty, dodaj kostki czekolady i wymieszaj).

Tradycyjny piernik na święta

Piernik to trwałe i ciężkie ciasto z mąki pszennej lub żytniej, miodu, jajek, tłuszczu i wody. Swój słodko-pikantny smak zawdzięcza przyprawom korzennym, w skład których wchodzą m.in.:

  • cynamon,
  • imbir,
  • czarny pieprz,
  • kardamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • goździki,
  • anyż gwiaździsty,
  • ziele angielskie.

W odpowiednich warunkach piernik można przechowywać nawet kilka miesięcy. Najbardziej trwałe są pierniki dojrzewające, na które surowe ciasto należy wykonać kilka tygodni przed Wigilią i zostawić w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. Po upieczeniu jest twarde i wymaga kilku dni, by zmięknąć.

Dodatki do szybkiego piernika

Piernik z kawą i orzechami laskowymi nie wymaga leżakowania, możesz go jeść zaraz po przestudzeniu. Jeśli zależy ci na bardziej słodkim wypieku, możesz zastąpić gorzką czekoladę w polewie czekoladą mleczną. Do przełożenia piernika można użyć marcepanu. Smacznego!

Pyszny i miękki piernik z kawą i orzechami laskowymi. Zobacz, jak go wykonać krok po kroku. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Niezawodny piernik z orzechami i miodem na Boże Narodzenie. ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Niezawodny piernik z orzechami i miodem na Boże Narodzenie. Przepis na szybki piernik na święta. Sekret smaku tkwi w aromatycznej esencji - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński