W skrócie
Gotowany indyk nie musi być mdły w smaku. Wystarczy połączyć go ze świeżym imbirem, cebulą i sosem sojowym. Te proste składniki dodadzą mu smaku. Indyk jest źródłem białka, które odpowiada za poczucie sytości. Robiąc przepis w duchu diety nisko węglowodanowej, zazwyczaj całkowicie rezygnuje się z dodatku chleba, kaszy, ziemniaków lub ryżu. Zachęcam cię do zamiany tych produktów na pełnoziarniste odpowiedniki. W tym przepisie proponuję, abyś podał go z ugotowanym brązowym ryżem, ale śmiało sięgaj po kaszę gryczaną, komosę ryżową lub pełnoziarnisty makaron. Koniecznie pamiętaj o błonniku w diecie, który dostarczysz, jedząc ulubioną surówkę. Może to być surówka z czerwonej lub młodej kapusty, która świetnie wpasuje się orientalny smak potrawy. Wypróbuj ten przepis na lekkie danie.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania gotowanego indyka z imbirem
Gotowany indyk z imbirem – prosty przepis na zdrowy obiad
Liczba porcji: dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 25-30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 4 cm korzenia imbiru,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 1 cebula,
- 2 piersi lub 4 sznycle z indyka,
- 2 ząbki lub 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Do podania:
- 200 g ugotowanego brązowego ryżu
Może cię też zainteresować:
Jak zrobić gotowanego indyka z imbirem?
Sposób przygotowania:
- Imbir umyj, obierz łyżeczką i odkrój trzy plastry. Resztę posiekaj w drobną kostkę.
- Cebulę pokrójcie w drobną kostkę lub w cienkie piórka na mandolinie.
- Filety z indyka włóż do garnka, dodaj plastry imbiru i zalej wodą. Powinno jej być tyle, aby przykryć całkowicie mięso.
- Na silnej mocy palnika doprowadź indyka do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. Indyk powinien zmienić kolor na biały.
- Ugotowanego indyka odstaw na bok do wystudzenia.
- Na patelni z grubym dnem wlej olej lub oliwę z oliwek i zagrzej.
- Dodaj cebulę i posiekane ząbki czosnku. Smaż do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć i delikatnie zbrązowieją.
- Wlej sos sojowy i 120 ml przestudzonego wywaru z gotowania indyka.
- Dorzuć posiekany wcześniej imbir. Gotuj przez 2 minuty, aż sos się zredukuje (będzie gęstszy).
- Łyżką cedzakową wyjmij imbir z wody i pokrój na plastry.
- Resztę wywaru możesz wykorzystać do zrobienia zupy.
- Ugotowanego indyka włóż do patelni z sosem i wymieszaj.
- Danie podawaj z ugotowanym wcześniej brązowym ryżem i posyp posiekaną natką pietruszki.
- Gotowanego indyka możesz także polać powstałym sosem na bazie sosu sojowego bezpośrednio na talerzu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?