Zupa tajska z krewetkami, czyli "Gotowanie po szczecińsku" [PRZEPIS, WIDEO]

  • Głos Szczeciński

Agata Maksymiuk

Tajskie przysmaki w domu? Dlaczego nie! Tym razem Celina razem z Joanną Latuszek, autorką bloga Manufaktura Ciastek i nie tylko przygotowały zupę tajską z krewetkami wg. autorskiego przepisu Joasi. Było smacznie, szybko i… domowo. Zobaczcie sami.

Składniki na 5 – 6 porcji:

  • Bulion warzywny - 1 l
  • Mleko kokosowe - 1 l
  • Marchewki – 2 szt.
  • Kapusta Pak choi – 1 szt.
  • Kapusta pekińska - 4 liście
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Krewetki min 500 g
  • Liście kafiru 4 sztuki
  • Sól – do smaku
  • Przyprawa Curry - 1-2 łyżki
  • Mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • Papryczka habanero - 1/4 łyżeczki
  • Limonka - 1 sztuka
  • Pędy bambusa - 3 łyżki
  • Czerwona pasta curry - 1/5 łyżeczki
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Olej kokosowy nuerafinowany - do smażenia

Przygotowanie
Bulion warzywny ugotuj wcześniej. Jeśli nie masz swojego ulubionego przepisu na bulion, podpowiadamy - w garnku gotuj włoszczyznę na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Dopraw solą, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstaw na kilka godzin.
Kiedy bulion będzie gotowy. Przejdź do następnego etapu.

W woku rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż krewetki. Na koniec dodaj posiekane dwa ząbki czosnku, otartą skórkę z limonki i cały jej sok. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą. Krewetki przełóż na talerzyk.

W tym samym woku podduś kolejno posiekaną dowolnie marchewkę i kapusty. Na koniec dodaj pędy bambusa.
Kafir namocz w gorącym bulionie w oddzielnej miseczce. Kiedy liście będą miękkie, dodaj je do woka. Niech wszystko się powoli dusi. Pamiętaj - warzywa muszą pozostać chrupkie!

Ponownie zagotuj bulion w dużym garnku. Dolej mleko kokosowe i ok. pół litra wody. Kiedy całość się zagotuje, dodaj warzywa. Pozostaw wywar na kilka minut na wolnym ogniu. Dopraw curry, kolendrą, papryczkami, czerwoną, pastą i solą. Na koniec dorzuć krewetki i posiekaną kolendrę.
Gotuj Ok. 3 minut. I gotowe!

Więcej przepisów na: www.manufakturaciastek.pl

Szczecińskie gotowanie na GS24.pl:


Najlepsza restauracja w Szczecinie. ZOBACZ TOP 10!

Największy architektoniczny absurd Szczecina to...


Studniówki w Szczecinie i Stargardzie. Zobacz mnóstwo ZDJĘĆ!


Szmula, Many, Mikmak. Czy znasz szczecińską gwarę? QUIZ


Gs24.pl

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3