Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zmiany klimatu ograniczają produkcję musztardy. Zbiory gorczycy są coraz mniejsze. Czy świat czeka kryzys musztardowy?

OPRAC.:
Mateusz Zbroja
Mateusz Zbroja
Zmiany klimatu wpływają na to, że z każdym rokiem gorczycy jest coraz mniej
Zmiany klimatu wpływają na to, że z każdym rokiem gorczycy jest coraz mniej Fot. Pixabay
Zmiany klimatu sprawiają, że coraz trudniej jest produkować musztardę. Kanada jest jednym z największych producentów gorczycy na świecie, ale susza i upalne temperatury ograniczają dostawy. Kanadyjscy farmerzy szukają takich odmian gorczycy, jakie pomogłyby rozwiązać problem. Czy czeka nas kryzys musztardowy?

Nowych dostaw gorczycy można się spodziewać dopiero jesienią i zimą tego roku. „Są to najsłabsze plony od 25 lat” – napisano w rządowym opracowaniu, podsumowującym poprzednie zbiory. Na podstawie badań próbek wskazano, że problemem są „nadmierne temperatury i brak wilgoci”.

Znaczne spadki w zbiorach gorczycy

Według danych rządowych, w 2021 r. w Kanadzie zebrano prawie 50 tys. ton ziaren gorczycy, podczas gdy w 2020 r. było to prawie 99 tys. ton. Uprzednio średnia z każdych pięciu lat wynosiła prawie 153 tys. ton rocznie. Wzrosła powierzchnia zasiewów, ale średnia plonów z hektara spadła z 976 kg w 2020 r. do 441 kg z hektara w 2021.

Firma Canada Sauce z prowincji Quebec pochwaliła się niedawno w mediach, że wykupiła jeszcze w ubiegłym roku wszystkie zapasy kanadyjskiej gorczycy. Firma produkuje m.in. musztardę, ale w sklepie internetowym informuje, że musztardy już brak. Rodzinna firma z Toronto Kozlik’s produkująca musztardy od 1948 r. również ostrzega na swojej stronie internetowej, że „doświadcza opóźnień w dostawach”.

We francuskich mediach od grudnia 2021 r. co kilka tygodni pojawia się analiza na temat wpływu zmian klimatu na rynek musztardy, której każdy statystyczny Francuz zjada co roku kilogram. Już w grudniu 2021 r. agencja AFP opisywała problemy francuskich producentów ze względu na brak surowca, sprowadzanego głównie w Kanady. Gorczycę uprawiano we Francji od średniowiecza, ale globalizacja rolnictwa sprawiła, że lokalne uprawy, np. w sąsiedztwie Dijon, przestały się opłacać. Udział Kanady w rynku eksportu gorczycy to prawie 60 proc. i dlatego tak wiele krajów zależy od kanadyjskich dostaw.

Problemu nie da się łatwo rozwiązać

Profesor Serasu Duran z Uniwersytetu Calgary, specjalizująca się w łańcuchach dostaw, cytowana przez publicznego francuskojęzycznego nadawcę Radio Canada powiedziała, że problemu nie da się łatwo rozwiązać. Nie tylko z powodu zakłóceń gospodarczych spowodowanych pandemią. Duran podkreśliła, że w przeszłości organizacja dostaw koncentrowała się na skuteczności zarządzania opłacalnością tego procesu i dopiero teraz zaczyna się brać pod uwagę np. odporność odmian gorczycy.

Gorczycę uprawia się w Kanadzie głównie w trzech prowincjach na preriach, czyli w Manitobie, Saskatchewan i Albercie. To te prowincje Kanady, w których dotychczas problem zmian klimatu nie były tematem publicznej debaty. Na przykład według ubiegłorocznego badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Saskatchewan, o ile 73 proc. mieszkańców Saskatchewan uważa, że za przyspieszenie zmian klimatu odpowiada człowiek i taki sam odsetek uważa, że rząd prowincji powinien w tej sprawie coś zrobić, to 46 proc. nie chce płacić tzw. opłaty węglowej, a 44 proc. nie byłoby skłonnych ograniczyć spożycia mięsa.

– Jednak dzisiaj rozmowy się zmieniają, są takie, których jeszcze dziesięć lat temu farmerzy nie prowadzili – powiedział PAP były wicepremier Alberty Thomas Lukaszuk.

– Myślę, że wypadki takie jak np. wielki pożar w Fort McMurrey w Albercie w 2016 r. prowadzą do zmian w myśleniu. Zaczęto stawiać pytania jak to jest, że tak często są susze tam, gdzie ich właściwie nigdy nie było, i że powodzie dawniej nazywane stuletnimi pojawiają się co kilka lat – podkreślił.

mac

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zmiany klimatu ograniczają produkcję musztardy. Zbiory gorczycy są coraz mniejsze. Czy świat czeka kryzys musztardowy? - Portal i.pl

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński