MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukier...

Zdrowe jedzenie też może zabić? Tego nie jedz i nie pij w nadmiernych ilościach

Cukier

Cukier bywa często nazywany "białą śmiercią". Mowa jednak nie o cukrach jako takich - węglowodanach - gdyż to one stanowią najszybszy zastrzyk energii i paliwo napędowe dla naszego organizmu.

Najbardziej zdradliwe są cukry proste, szczególnie te, którymi dosładzamy potrawy. Cukier ma dla mózgu działanie uzależniające, dlatego też dodawany jest praktycznie wszędzie - od kolorowych napojów aż po gotowy sos do spaghetti w słoiku.

Regularne spożywanie cukrów prostych, takich jak fruktoza i glukoza, czy dwucukrów, takich jak sacharoza (biały cukier spożywczy) może prowadzić do wielu schorzeń, m.in. miażdżycy, nadciśnienia czy cukrzycy.

Śmiertelna dawka:
Ciężko oszacować, jaka jest jednorazowa, śmiertelna dawka, szczególnie że cukier przyjmujemy w wielu produktach spożywczych, często nieświadomie.

Wiadomo jednak, jakie jest śmiertelne stężenie cukru we krwi. O zagrażającej życiu hiperglikemii mówimy, gdy poziom cukru we krwi przekroczy 300 mg/dl (miligram na decylitr, który odpowiada 100 ml).

Uważa się, że dziennie powinniśmy spożywać nie więcej niż 30 g cukru - a więc 5 łyżeczek. Przeciętny Polak spożywa aż 32 łyżeczki.

Zobacz również

Nieprawdopodobna historia z psem. Zaginął 3 lata temu. Teraz się odnalazł! [ZDJĘCIA]

NOWE
Nieprawdopodobna historia z psem. Zaginął 3 lata temu. Teraz się odnalazł! [ZDJĘCIA]

Obwodnica Polic będzie wytyczona od strony Szosy Polskiej? To realny scenariusz

O TYM SIĘ MÓWI
Obwodnica Polic będzie wytyczona od strony Szosy Polskiej? To realny scenariusz

Polecamy

Dodatkowa sesja maturalna ruszyła już dziś. Prezentujemy terminarz egzaminów

Dodatkowa sesja maturalna ruszyła już dziś. Prezentujemy terminarz egzaminów

Otylia Jędrzejczak szkoliła młodych adeptów pływania na Podkarpaciu

Otylia Jędrzejczak szkoliła młodych adeptów pływania na Podkarpaciu

W lipcu polską branżę gastronomiczną czeka ekorewolucja

W lipcu polską branżę gastronomiczną czeka ekorewolucja