Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Henryki 2024 w I Liceum Ogólnokształcącym w Malborku rozdane

Henryki 2024 w I Liceum Ogólnokształcącym w Malborku rozdane

Nasze Miasto Bielsk Podlaski - przedświąteczny dodatek bezpłatny

Polecamy

Czy kojarzysz te znaki z podróży samolotem? Ich znaczenie może cię zdziwić

Czy kojarzysz te znaki z podróży samolotem? Ich znaczenie może cię zdziwić

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę

Piekło na ziemi uczniów i nauczycieli. Zanim skorzystasz - opanuj emocje!

Piekło na ziemi uczniów i nauczycieli. Zanim skorzystasz - opanuj emocje!