Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zatrucia grzybami w Szczecinie. Sprawdzajmy, co zbieramy

Celina Wojda
Celina Wojda
Rozpoczął się sezon grzybowy. Sanepid ostrzega - zbierajmy tylko te grzyby, które znamy, bo może się to skończyć poważnym zatruciem.

- W tym roku mieliśmy już dwa zbiorowe zatrucia grzybami - mówi Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- -Epidemiologicznej w Szczecinie. - Pierwszy przypadek to zatrucie babci i wnuczki, a drugi - czteroosobowej rodziny.

Spożycie trujących grzybów prowadzi do niewydolności wątroby, a następnie do śmierci. Czasem jedynym ratunkiem okazuje się przeszczep. Dlatego zanim zjemy grzyby, które uzbieraliśmy, warto sprawdzić, czy są one na pewno jadalne. Z takich porad można skorzystać w każdej stacji sanepidu, gdzie grzyboznawcy za darmo oddzielą grzyby trujące od jadalnych.

- To są wykwalifikowane osoby, z którymi można się umówić na spotkanie zarówno w stacjach powiatowych, jak i wojewódzkich - dodaje Kapłan.

Jeśli wybieramy się na grzybobranie, to zbierajmy tylko te okazy, których jesteśmy pewni. Oprócz tego grzyby wrzucajmy do przewiewnych toreb lub koszy. I co ważne, spożywajmy je na bieżąco. Nie trzymajmy ich w workach przez kilka dni, bo się psują i mimo że nie będą trujące, mogą nam zaszkodzić.

Zobacz koniecznie!

Najczęściej ludzie mylą muchomora sromotnikowego z czubajką kanią.

Sezon na grzyby rozpoczęty. Jak bezpiecznie zbierać? [poradn...

Polecamy na gs24.pl:

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński