Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakupy na ostatnią chwilę - dania na Wielkanoc

Marek Rudnicki [email protected]
Mirosław Kołtan na kiermaszu restauracji rybnej Chief prezentuje półmisek z dzwonkami szczupaka.
Mirosław Kołtan na kiermaszu restauracji rybnej Chief prezentuje półmisek z dzwonkami szczupaka. Andrzej Szkocki
Zapracowane panie domu, które nie miały czasu przygotować świątecznego stołu, jak również ludzie samotni, jeszcze dziś mogą nabyć gotowe dania w kilku miejscach w Szczecinie. Podajemy kilka z nich.

Mniej wydajemy

Mniej wydajemy

Według danych ekonomicznych, na ubiegłoroczne Święta Wielkanocne przeciętna polska rodzina wydała średnio 300 - 500 zł.

W tym roku będzie to kwota oscylująca w granicach 200 - 300 zł. Na dania gotowe wydaliśmy w ubiegłym roku około 200 - 300 zł, w tym w granicach 50 - 150 zł.

- Nie miałam czasu w tym roku zrobić świąt, bo byłam w szpitalu - mówi Joanna Torczyńska, kupująca potrawy w restauracji rybnej Chief w Szczecinie. - Mąż lubi ryby, ale nic nie przygotuje, bo ma dwie lewe ręce.

Ale też bardzo przejmował się moją chorobą. Dzieci przyjeżdżają z Poznania dopiero w poniedziałek, bo pracują w spółce i wcześniej nie uda się im wyrwać. Dobrze, że są takie miejsca, gdzie można kupić gotowe potrawy.

- W tym roku prócz ryb cieszą się dużym wzięciem indyki i kaczki faszerowane - mówi Norbert Dąbek z Chiefa. - Bardzo dobrze schodzi też gęś faszerowana kaszą i grzybami.

Wczoraj, czyli w piątek, w restauracji Chief zaczął działać kiermasz gotowych potraw.

Mięso i ryby, to dania główne, ale nie obejdzie się bez sałatek. W tym przypadku szczecinianie mogą liczyć na bardzo szeroki wybór ekologicznych potraw, jeśli wybiorą się do Salad Story (czynna w sobotę tylko do godz. 16). Jest tu sporo najrozmaitszych sałatek robionych na bieżąco ze świeżych warzyw i owoców.

- Ja tam lubię tu kupować, bo zawsze znajduję coś, o czym nie mam pojęcia, że takie coś istnieje, a mam pewność, że zawsze jest smaczne - śmieje się Karol, który na zlecenie swojej mamy kupuje kilka porcji.

Niezawodna jest też co roku restauracja na Ładodze, cumującej przy nabrzeżu, oferująca rosyjskie i ukraińskie potrawy.

- Chyba trochę widać w zakupach, że rynek siadł, ale na razie nie narzekamy - mówi Piotr Fedorowicz, szef kuchni.

Tu królują tradycyjne pielmienie, warienniki i bliny, których nigdzie indziej raczej się nie dostanie. Jeśli ktoś nie chce ruszać się z domu, może skorzystać z usług firmy Catering SAAS Anna Bożena, która nie tylko dostarczy do domu dowolne danie, ale może też przygotować je na konkretne zlecenie.

- Jesteśmy otwarci na wszystkie propozycje klientów - mówi Andrzej Smelkowski.

Sporo gotowych potraw jest w hipermarketach, ale przygotowanych fabrycznie, mechanicznie, a więc już nie o takich smakach, o jakich marzy się na święta. Ważne dziś jest pamiętać, że w ostatniej minucie trudno będzie kupić coś naprawdę dobrego, warto więc zakupy zrobić przed południem.

Catering SAAS (czynny w sobotę do godz. 12)

Zestaw dla 5 osób - 450 zł:

- żurek staropolski na bekonie z grzybami 0,35l/ osoba
- kiełbasa biała z szynki pieczona w piwie z cebulką 150g/osoba
- półmisek jaj faszerowanych (pieczarki, łosoś, kawior czarny i czerwony) 4 x 1/2jaja/osoba
- półmisek roladek z szynki z sałatką w galarecie 100g/osoba
- sałatka amerykańska z kurczakiem wędzonym i ananasem 100g
- mazurek z brzoskwinią i ananasem 100 g/osoba
- babeczki wielkanocne 3 rodzaje

Dania pojedyncze:
- mazurek z czekoladą i bakaliami 15 zł/400 g
- półmisek wędzonek swojskich: (baleron, schab, szynka, kiełbasa) 35 zł/500 g
- jaja w skorupkach do smażenia 10 x 1/2 20 zł
- swojski pasztet 12 zł/350g

Restauracja Rosyjska Ładoga(czynna do godz. 23))

- pielmienie syberyjskie 24 zł (porcja około 300 g)
- warienniki ruskie 24 zł/porcja
- warienniki z kapustą 26 zł/porcja
- bliny litewskie 28 zł/porcja
- śledź po ochocku 17 zł/porcja
- tatar z łososia 30 zł/porcja
- befsztyk kozacki 30 zł/porcja
- ucha (zupa rybna) 29 zł
- mały carewicz 19 zł/porcja

Restauracja rybna Chief (czynna w sobotę do godz. 23)

- pstrąg w galarecie 10,90 ZŁ/PORCJA
- dorsz w galarecie 10,90 ZŁ/PORCJA
- Karp w galarecie10,90 ZŁ/PORCJA
- Rolada ze szczupaka 10,90 ZŁ/PORCJA
- Śledź w oleju 39 ZŁ/6 PORCJI
- śledzie w śmietanie39 ZŁ/6 PORCJI
- Rolmopsy w sosie jogurtowym 42 ZŁ/6 PORCJI
- Kalmary faszerowane, 26 ZŁ/DUŻA PORCJA
- dorsz w sosie greckim 12 ZŁ/PORCJA
- Filet z Karpia po grecku 12 ZŁ/PORCJA
- Tatar z łososia norweskiego z jajkiem przepiórczym 18 ZŁ/PORCJA
- Tatar z łososia norweskiego 24 ZŁ/PORCJA
- rolada z łososia z serem 14 ZŁ/PORCJA
- karp filet surowy 68 ZŁ/KG
- filet z sandacza 29 ZŁ/250G
- Barszcz Czerwony - czysty 18 ZŁ/L
- zupa segedyńska gulaszowa rybna 35 ZŁ/L
- rolada ze szpinaku i białego sera z łososiem 45ZŁ/500 G
- Pasztet staropolski 33ZŁ/500 G
- kołduny z sandacza 39ZŁ/700G
- pielmenie 48 ZŁ/800 G
- pierogi mięsne 33ZŁ/800 G
- pierogi ruskie 33 ZŁ/800 G
- Pierogi z kapustą i grzybami 33 ZŁ/800 G
- sernik domowy85 ZŁ/2,5 KG
- szarlotka z polskich jabłek 85 ZŁ/2,5 KG

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński