Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Wiosenny kiermasz krzewów i kwiatów ozdobnych w Złoczewie 2024 ZDJĘCIA

Wiosenny kiermasz krzewów i kwiatów ozdobnych w Złoczewie 2024 ZDJĘCIA

Wypadek na wyjeździe z Koszalina. Kierująca audi uderzyła w drzewo [ZDJĘCIA]

Wypadek na wyjeździe z Koszalina. Kierująca audi uderzyła w drzewo [ZDJĘCIA]

Polecamy

Koniec długiego weekendu. Korkują się drogi w kierunku Szczecina

Koniec długiego weekendu. Korkują się drogi w kierunku Szczecina

Policja podsumowuje majówkę. Plaga pijanych kierowców

Policja podsumowuje majówkę. Plaga pijanych kierowców

Siódme kolejne pole position Verstappena

Siódme kolejne pole position Verstappena