Za ponad 10 mln zł

ech, 11 grudnia 2004 r.
W tym miejscu pakowana jest stargardzka śmietana.
W tym miejscu pakowana jest stargardzka śmietana. Emilia Chanczewska
Wczoraj uroczyście zostały otwarte zmodernizowane obiekty produkcyjne Spółdzielni Mleczarskiej STARCO.

Inwestycja w większej części zrealizowana została ze środków programu Sapard.

Nowoczesna linia technologiczna działała w spółdzielni już w listopadzie. Wczoraj przecięta została symboliczna wstęga. Duża grupa gości w obowiązkowych białych fartuchach i czepkach miała możliwość obejrzenia miejsc, w których powstaje serek wiejski, "Delfiko", twaróg w kostkach, gdzie pakowana jest śmietana. Unowocześnione zostały też magazyny i kotłownia.

- Przez tę inwestycję nie jesteśmy już dla miasta męczarnią, a zakładem produkcyjnym - mówi Kazimierz Lewandowski, prezes Spółdzielni Mleczarskiej Starco.

Wykonawcą tej ponad 10-milionowej inwestycji była stargardzka firma Eko III, jej zrealizowanie trwało zaledwie 14 miesięcy. Było to możliwe dzięki środkom z programu Sapard i preferencyjnemu kredytowi.

W spółdzielni, w procesie zamkniętym sterowanym za pomocą programatorów, przerabianych jest 150 tys. litrów mleka na dobę. W ciągu doby pakuje się tam 40-50 ton produktów, w tym 6 ton tradycyjnego twarogu w kostkach. Trafia on do sklepów w całej Polsce.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie