Z Bajglem od prawie ćwierć wieku

Irena Boguszewska
Różne rodzaje chleba i innego pieczywa z Bajgla można kupić np. w sklepach Sano
Różne rodzaje chleba i innego pieczywa z Bajgla można kupić np. w sklepach Sano Radosław Brzostek
W przyszłym roku spółka Bajgiel w Będzinie obchodzić będzie 25-lecie istnienia. Jej wyroby są znane z bardzo wysokiej jakości i to nie tylko w naszym regionie. Teraz będą jeszcze wyjątkowo zdrowe

Bajgiel oznacza dosłownie koło obwarzone, czyli obgotowane. Od niego wzięła nazwę największa i najnowocześniejsza piekarnia na Pomorzu Środkowym, która znajduje się w Będzinie.

Wiesław Reichert i Jan Wodecki założyli piekarnię w 1990 roku. Kupili budynek gospodarczy, w którym po remoncie wygospodarowali pomieszczenie o powierzchni niespełna 50 m kwadratowych i tam rozpoczęli produkcję. Mieli do dyspozycji piec gazowy własnej konstrukcji do warzenia bajgli. Przy wyłącznie własnym nakładzie pracy produkowali 200 - 300 wiązek dziennie. Sprzedawali je w sklepach w Koszalinie i okolicy.

Rozwijali działalność. Dotarli ze swoimi produktami do Szczecina, a potem do Poznania, Warszawy, Wrocławia, Trójmiasta i na Śląsk.
Po pięciu latach działalności właściciele zmielili profil działalności. Rozpoczęli wypiek pieczywa codziennego.

Obecnie piekarnia Bajgiel zajmuje 2500 m kwadratowych powierzchni produkcyjnej na 5 hektarach. Na trzech zmianach produkcyjnych pracuje w niej 110 osób. Piekarnia jest wyposażona w najnowsze technologie i jest najbardziej nowoczesnym zakładem tego typu na Pomorzu Środkowym. Produkuje około 100 różnego rodzaju wyrobów. Każdego dnia zakład opuszcza około 65 tysięcy produktów. Wśród nich oprócz najróżniejszych gatunków chleba i bułek jest pieczywo półsłodkie oraz różne ciasta - od serników po torty. Przebojem jest obsypany nagrodami chleb dla diabetyków, który jest rekomendowany i certyfikowany przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków. Dostawy pieczywa odbywają się własnym transportem - 25 samochodami. Dostawcy obsługują codziennie około 250 stałych odbiorców. Latem produkcja wzrasta dwu- a nawet trzykrotnie, a liczba odbiorców do około 400. Wśród nich są sieci lokalne jak Sano oraz supermarkety takie jak Carrefour, Kaufland, Intermarche, Piotr i Paweł, czy Tesco.

Firma jest bardzo prężna i wciąż się rozwija. Przez lata obsypana została wieloma nagrodami zarówno za zakład produkcyjny, jak i za przeróżne wysokiej jakości wyroby. Z nimi bowiem utożsamiany jest Bajgiel.

W 2012 roku zakończyła się tu realizacja pierwszego etapu projektu pt. „Ograniczenie emisji zanieczyszczeń gazowych i pyłowych poprzez zmianę systemu wypieku”, dofinansowanego w 49% z Regionalnego Programu Operacyjnego woj. zachodniopomorskiego. Polegał na zastąpieniu kotłowni olejowej gazową. Oznaczało to likwidację 6 pieców z 6 kominami i zastąpienie ich 3 nowoczesnymi piecami do wypieku z 1 kominem. To znacznie ograniczyło ilość zanieczyszczeń emitowanych do powietrza, a także poprawiło warunki pracy piekarzy.

W ubiegłym roku właściciele podjęli realizację drugiego etapu inwestycji, polegającej na wdrożeniu dwóch nowych technologii: wypieku pieczywa wraz z odzyskiem energii cieplnej oraz innowacyjnej technologii odroczonego pieczenia. Ich projekt został wysoko oceniony i otrzymali 2 mln 335 tys. zł dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach RPO woj. zachodniopomorskiego.

- Realizację tego projektu zakończyliśmy 31 marca. Dzięki temu możemy wytwarzać produkty bez żadnych środków spulchniających - mówi Wiesław Reichert, współwłaściciel Bajgla. - Jest to technologia budowania smaku poprzez enzymy, czyli tak, jak wyrabiały ciasto na chleb nasze babcie - kładły na piecu i ono rosło bez żadnych ulepszaczy. Próby technologiczne wykazały, że u nas jest to możliwe. Jest to dla nas bardzo ważne, bo my stawiamy na pieczywo najlepszej jakości i zdrowe. Przygotowujemy naszą ofertę, której daliśmy nazwę „Bajgiel na zdrowie”. Pojawi się ona w sklepach na początku 2016 roku.

W tym roku czekają nas dynamiczne zmiany na rynku pracy

Wideo

Materiał oryginalny: Z Bajglem od prawie ćwierć wieku - Głos Koszaliński

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3