MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyśmienita sałatka szwedzka na zimę. Mam sposób na idealną zalewę. Wypróbuj najlepszy przepis na sałatkę szwedzką z ogórków

Wideo
od 16 lat
Jeśli lubisz przetwory z ogórków, koniecznie wypróbuj doskonałą sałatkę szwedzką. Nie wymaga wiele pracy, jest wyrazista i bardzo smaczna. Cienkie plasterki ogórków w słodko-kwaśnej zalewie sprawdzą się idealnie do każdego drugiego dania lub na przekąskę. Bardzo ważne są odpowiednie proporcje. Polecam sprawdzony przepis na ten przysmak. Sprawdź, jak zrobić sałatkę szwedzką na zimę.
Ogórki w słoikach
Sałatka szwedzka sprawdzi się do każdego drugiego dania. Polecamy niezawodny przepis na ten przysmak. Katarzyna Puczyńska

W skrócie:

Domowe przetwory z ogórków

Przygotowywanie przetworów na zimę to bardzo satysfakcjonujące zajęcie. Z kilku prostych składników, można wyczarować naprawdę pyszną przekąskę, która będzie cieszyć nas w chłodne dni lub pomoże w kilka minut wyczarować wyśmienite danie. Mam dla ciebie klasyczny przepis na sałatkę szwedzką. To plasterki ogórków z marchewką i przyprawami w słodko-kwaśnej zalewie. Ważne, by dodać szklankę cukru na szklankę octu. Takie proporcje zapewnią sałatce szwedzkiej idealnie zbalansowany smak. Sprawdź, jest naprawdę pyszna. Możesz ją jeść już po tygodniu od zrobienia.

Przepis na sałatkę szwedzką

czas przygotowania: ok. 2,5 godziny
porcja na: 3 słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków,
  • 3 marchewki,
  • 15 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • ziarna gorczycy – po pół łyżeczki na słoik,
  • 2 szklanki wody + 1/3 szklanki soli do moczenia ogórków,

zalewa:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 450 ml wody.

Jak zrobić sałatkę szwedzką na zimę?

  1. Umyłam ogórki i zalałam je zimną wodą, zostawiłam na ok. 20 minut. Następnie wylałam wodę.
  2. Pokroiłam ogórki razem ze skórką na cienkie plasterki o grubości ok. 1,5 mm.
  3. Przełożyłam ogórki do dużej miski.
  4. Wymieszałam 2 szklanki zimnej wody z 1/3 szklanki soli, taką mieszanką zalałam ogórki i odstaw na ok. godzinę.
  5. Wylałam wodę z moczenia ogórków.
  6. Marchewkę umyłam, obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki.
  7. Do czystych, wyparzonych słoików włożyłam całą marchewkę, rozłożyłam ja po równo do każdego słoika.
  8. Dodałam przyprawy: na jeden słoik wsypałam 5 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Doprawiłam tak wszystkie słoiki.
  9. Rozłożyłam ogórki, słoiki powinny być niemal całe wypełnione.
  10. Zrobiłam zalewę: zagotowałam wodę z cukrem, wlałam ocet i ponownie zagotowałam.
  11. Jeszcze ciepłą zalewą wypełniłam słoiki. Wszystkie ogórki powinny być zakryte.
  12. Dokładnie zakręciłam słoiki.
  13. Pasteryzowałam słoiki w garnku z wodą przez ok. 10 minut – ułożyłam na dnie garnka ściereczkę i wstawiłam słoiki, tak by się nie dotykały, wlałam wody do 3/4 wysokości słoika i zagotowałam, po 10 minutach wyjęłam i odstawiłam na bok, odwracając do góry dnem.
  14. Przechowuję moją sałatkę szwedzką w chłodnym, zacienionym miejscu.
Przepis na sałatkę szwedzką jest łatwy do wykonania i w porównaniu do innych przetworów nie wymaga wiele pracy. Na kolejnych zdjęciach w galerii zobaczysz, jak ja ją przygotowywałam. Serdecznie polecam.

Wyśmienita sałatka szwedzka na zimę. Mam sposób na idealną z...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienita sałatka szwedzka na zimę. Mam sposób na idealną zalewę. Wypróbuj najlepszy przepis na sałatkę szwedzką z ogórków - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński