Wyrzuć to albo zachorujesz! Nowe ostrzeżenia GIS. Salmonella na jajach spod Cieszyna i listeria w parówkach w Lidlu 4.08.2021
SALMOELLA NA JAJACH W LIDLU
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt. z tą samą datą minimalnej trwałości również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły produktów:
•„Jaja na śniadanie”, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt., kod na skorupkach: 3PL24031301; „najlepiej spożyć przed 08.05.2021”. Producent: Zamarski, pow. cieszyński.
•Jaja świeże, klasa A, kategorie wagowe L i M, 30 szt., kod na skorupkach: 3PL24031301, „najlepiej spożyć przed 08.05.2021”. Producent: Zamarski, pow. cieszyński.
Hurtownia, w której pobrano próbki do badań, poinformowała odbiorców kwestionowanych jaj o konieczności wycofania ich z obrotu. Część dostawy zwrócono producentowi, poddano je utylizacji.
Kliknij w prawo, żeby sprawdzić kolejne ostrzeżenia >>>>>