Nowe ostrzeżenia sanitarne: salmonella na jajach spod Cieszyna i listeria w parówkach w Lidlu.
Najnowsza lista wycofanych produktów przez GIS. SPRAWDŹ TUTAJ LISTĘ >>>>>>>>
W czasach koronawirusa zwracamy dużo mniejszą uwagę na inne zagrożenia zdrowotne, a przecież one ustąpiły miejsca COVIDOWI tylko w naszych głowach. W rzeczywistości czają się jak zawsze. Przykładem nasza stara znajoma z wielu ostrzeżeń GIS – salmonella. Państwowa Inspekcja Sanitarna właśnie odkryła pałeczki tej bakterii na jajach spod Cieszyna.
To „okazja”, żeby przypomnieć zasady postępowania z jajami, głównym źródłem infekcji salmonellą:
- przechowuj w lodówce, w oryginalnym opakowaniu;
- po rozbiciu wyrzuć skorupki bezpośrednio do śmieci;
- nie dawaj dziecku do zabawy opakowania po jajkach;
- unikaj surowych, np. w serniku, tiramisu, majonezie, koglu-moglu i na tatarze;
- gotuj i smaż tak, by białko i żółtko były ścięte;
- ręce po kontakcie z surowymi jajami umyj ciepłą wodą i mydłem.
Poniżej 20 najnowszych ostrzeżeń GIS dotyczących zagrożeń związanych z żywnością, łącznie z wymienioną już salmonellą. Tego nie jedz i nie używaj. Oddaj w Lidlu, Pepco, Auchan, Biedronce, IKEA, Aldi i Tesco.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?