MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wymieszaj mięso mielone z zielonym warzywem. Oto prosty sposób na kotlety z brokułami dla całej rodziny. Nawet dzieci sięgną po dokładkę

Anna Daniluk
Dietetyczne kotlety z brokułami i mięsa mielonego to wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Dietetyczne kotlety z brokułami i mięsa mielonego to wyśmienity obiad dla całej rodziny. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone? Mam dla ciebie odświeżoną wersję tego dania, czyli kotlety z brokułami. Ten prosty przepis to znakomity sposób na przemycenie warzyw do codziennego menu, a jednocześnie zachowanie tradycyjnego smaku. Dodatek brokułów sprawia, że kotlety są delikatne, mają więcej błonnika i smaku. Poznaj przepis na dietetyczne kotlety z brokułami.

W skrócie:

Kotlety z brokułów i indyka to doskonała propozycja, jeśli, chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw, a nie chcesz rezygnować z ulubionych smaków. Zrobisz je łatwo, szybko i przyjemnie. Zdrowe składniki sprawiają, że to danie znakomicie wpasuje się jako codzienna propozycja do jadłospisu. Usmaż je z tego przepisu i ciesz się zdrowym obiadem.

Kotlety z brokułami – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,

  • 1 średni brokuł,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki bułki tartej,

  • 1 łyżka musztardy,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 30 ml oleju rzepakowego do smażenia,

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku.

Jak zrobić kotlety z brokułów?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku podziel brokuła na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż stanie się miękki, ale będzie stawiał lekki opór.

  2. Następnie odcedź i ostudź. Gdy brokuł wystygnie, poszatkuj go na drobne kawałki.

  3. Następnie cebulę obierz z łupin, umyj pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.

  4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż stanie się złocista.

  5. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby go nie przypalić. Odstaw je do przestudzenia.

  6. W dużej misce połącz mięso mielone z indyka, posiekany brokuł, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą oraz musztardę.

  7. Dodaj sól, pieprz i suszony majeranek. Całość dokładnie wyrabiaj dłońmi, aż masa stanie się jednolita.

  8. Z przygotowanej masy uformuj około ośmiu kotletów. Powinny mieć jednakowy kształt, wielkość i grubość, aby równomiernie się usmażyły.

  9. Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula, rozgrzej dodatkową porcję oleju.

  10. Smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż będą złociste, soczyste i usmażone w środku.

Sposób podania kotletów z brokułami

Kotlety mielone z brokułami podawaj z domowym purée ziemniaczanym, ryżem lub kaszą gryczaną. Warto też podać mizerię, sałatkę z pomidorów lub surówkę z kapusty pekińskiej. Dodatkowego smaku doda także sos jogurtowy lub ziołowy na bazie majonezu.

Pieczone kotlety z brokułami

Jeśli chcesz ograniczyć ilość użytego tłuszczu lub nie chcesz ich smażyć, zachęcam cię do upieczenia ich w piekarniku. Po uformowaniu delikatnie posmaruj je olejem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 20 minut. Aby kotlety były bardziej soczyste po upieczeniu, możesz zrobić je na bazie mięsa wołowo-wieprzowego. Wytopiony tłuszcz będzie znakomitym nośnikiem smaku.

Niech ten sprawdzony przepis zachęci cię do uwzględnienia większej ilości warzyw w przygotowaniu domowych obiadów. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński