MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowa rolada truskawkowa - delikatna i pyszna. Idealne ciasto na Dzień Matki. Przepis na roladę biszkoptową, która zawsze się udaje

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna i delikatna rolada truskawkowa. Zobacz, jak krok po kroku ją przygotować. To nie takie trudne! Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcie strzałkami lub gestem.
Pyszna i delikatna rolada truskawkowa. Zobacz, jak krok po kroku ją przygotować. To nie takie trudne! Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcie strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
26 maja świętujemy Dzień Matki. Z tej okazji mam dla ciebie przepis na pyszną roladę truskawkową, którą możesz podarować jako prezent dla swoich bliskich. To pyszne, wilgotne i pięknie wyglądające ciasto, które dodatkowo nie jest bardzo trudne do zrobienia. Z tym przepisem biszkopt na roladę zawsze się udaje. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis na roladę truskawkową.

W skrócie:

Rolada biszkoptowa, która zawsze się udaje

Rolada biszkoptowa to pyszne ciasto, które można przygotować na wiele sposobów. Mam dla ciebie przepis na wyśmienitą roladę truskawkową. To delikatny i wilgotny biszkopt z pysznym kremem ze śmietanki, serka mascarpone i zmiksowanych truskawek. Takie ciasto zachwyca smakiem i wyglądem. Możesz zrobić je na prezent dla swoich bliskich lub podać na specjalną okazję. Jest delikatne, idealnie słodkie i owocowe.

Zobacz w galerii, jak szybko i prosto możesz przygotować pyszną roladę truskawkową.

Przepis na roladę truskawkową

czas przygotowania: 20 minut + pieczenie 15 minut + wystudzenie i udekorowanie ciasta
porcja na: dużą blachę (z piekarnika)
poziom trudności: łatwy

Składniki:
biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego,

krem:

  • 150 ml śmietanki 36%,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego,
  • 200 g truskawek + kilka truskawek do dekoracji.
  • opcjonalnie kilka listków mięty do dekoracji.

Jak zrobić roladę truskawką?

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  3. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem.
  4. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka do piany z białek oraz wanilię.
  5. Na koniec wsyp mąkę.
  6. Przełóż ciasto do dużej blaszki (od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i piecz ok. 15 minut.
  8. Jeszcze ciepłe ciasto delikatnie zdejmij z papieru do pieczenia, przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia i zwiń w roladę. Odstaw do wystygnięcia.
  9. Truskawki dokładnie umyj i odetnij szypułki.
  10. Połowę zmiksuj lub rozgnieć widelcem, resztę zostaw do dekoracji.
  11. Ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj serek i rozdrobnione truskawki, wymieszaj. Odrobinę kremu odłóż do dekoracji.
  12. Ciasto rozłóż na płasko, posmaruj kremem i zwiń w roladę.
  13. Udekoruj wierzch ciasta kremem, truskawkami i np. listkami mięty.
  14. Podawaj ciasto dobrze schłodzone.
Pyszna i delikatna rolada truskawkowa. Zobacz, jak krok po kroku ją przygotować. To nie takie trudne! Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcie strzałkami lub gestem.

Wyjątkowa rolada truskawkowa - delikatna i pyszna. Idealne c...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyjątkowa rolada truskawkowa - delikatna i pyszna. Idealne ciasto na Dzień Matki. Przepis na roladę biszkoptową, która zawsze się udaje - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński