Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Winobranie w środku zimy w Baniewicach. Siarczysty mróz pozwolił na wyjątkowe zbiory. Zobacz ZDJĘCIA

Oskar Masternak
Oskar Masternak
Pozostawione na krzewach letnie owoce wreszcie pokryły się szronem i zamarzły. Przyszedł czas na zbiory i produkcję wyjątkowego trunku.

Wino lodowe to rzadko spotykany, słodki rodzaj tego alkoholu, produkowany z winogron, które zamarzły na winorośli, a które następnie wyciska się jeszcze przed rozmarznięciem.

Na taką produkcję zdecydowali się właściciele Winnicy Turnau w Baniewicach. Zbiory prowadzono nad ranem, gdy na termometrach temperatura wskazywała siedem stopni poniżej zera.

Poprzedni zbiór miał miejsce w 2017 roku. Wówczas udało się osiągnąć wyjątkowy efekt.

- Precyzyjne wyciskanie pozwoliło otrzymać niewielką ilość bardzo słodkiego, esencjonalnego soku, który został poddany procesowi fermentacji. Efektem tego skomplikowanego działania jest słodkie wino ze wspaniałą, soczystą kwasowością. Dominują w nim aromaty świeżo skoszonego siana i miodu. W ustach jest obfite i soczyste, pełne akcentów dojrzałych jabłek - mówili wówczas zachodniopomorscy producenci.

Co ciekawe, mimo że winogrona zebrane zostały już w obecnym roku, to za rocznik wina uznaje się 2020. Wino lodowe zabutelkowane zostanie w butelki o pojemności 0,375 litra.

ZOBACZ TEŻ:

Bądź na bieżąco i obserwuj:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński