5 z 9
Poprzednie
Następne
WIGILIA 2021. Najzdrowsza zupa, najmniej dietetyczne są uszka i pierogi. Ranking dań wigilijnych pod względem zdrowotnym
Najsłabszą częścią wigilijnych uszek i pierogów jest ciasto, które tradycyjnie przygotowane jest z białej mąki pszennej, będącej źródłem pustych kalorii ze śladową zawartością witamin i minerałów. Ale farsz to samo zdrowie. Uszka najczęściej podajemy z grzybami bogatymi w błonnik wspomagający pracę jelit, beta-glukany stymulujące układ odpornościowy, potas obniżający ciśnienie, a także inne wartościowe minerały (żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu) oraz witaminy B, C i D. Obok grzybów w wigilijnych pierogach znajdziemy kapustę kiszoną bogatą w błonnik. Ponadto zarówno grzyby, jak i kapusta są niskokaloryczne, co nie jest bez znaczenia przy obfitości wigilijnej kolacji.