Wielkanocne ciasto makowa panienka was zachwyci. Lekkie jak chmurka i zrobisz je bez problemu. Zobacz przepis

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Makowa panienka to pyszne i aromatyczne blaty makowego ciasta przełożone musem z brzoskwiń i budyniowym kremem. Jego przygotowanie jest proste. Zobacz nasze wskazówki na kolejnych zdjęciach.
Makowa panienka to pyszne i aromatyczne blaty makowego ciasta przełożone musem z brzoskwiń i budyniowym kremem. Jego przygotowanie jest proste. Zobacz nasze wskazówki na kolejnych zdjęciach. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Szukasz ciasta z kremem na Święta Wielkanocne? Mamy dla Ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na pyszne i lekkie ciasto makowa panienka. To wilgotne i aromatyczne blaty makowego ciasta z musem brzoskwiniowym i budyniowym kremem. Taki wypiek z pewnością zrobi furorę na wielkanocnym stole. Zobacz przepis z dokładnymi wskazówkami i przygotuj makową panienkę na tegoroczne święta.

Spis treści

Ciasta z kremem na Wielkanoc

Przed nami Wielkanoc 2022. Już wkrótce spotkamy się z bliskimi przy wspólnym wielkanocnym śniadaniu. Warto z tej okazji zrobić pyszne domowe potrawy i samodzielnie przygotować smakowite wypieki.

Szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto z kremem? Mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi i sprawdzonych przepisów. Możesz przygotować np.

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku na proste do przygotowania ciasto makowa panienka. To aromatyczne, wilgotne blaty ciasta makowego, przełożone musem z brzoskwini i budyniowym kremem.

Przygotowanie tego ciasta zajmuje ok. 1,5 godziny, ponieważ musimy czekać aż blaty i krem wystygną. Ale sama praca jest dość szybka. Jeśli nie chcesz robić musu z brzoskwiń i żelatyny, możesz pokroić owoce i dodać do kremu lub posmarować blaty ciasta brzoskwiniowym dżemem.

Sprawdź, jak przygotować ciasto makowa panienka:

Aktualne promocje w Lidlu

Materiały promocyjne partnera

Przepis na ciasto makowa panienka

(czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:
ciasto

  • 200 g zmielonego maku
  • 8 łyżek gorącej wody
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszenną
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • zapach migdałowy

warstwa brzoskwiniowa:

  • brzoskwinie z puszki 800 g
  • 12 g żelatyny
  • 60 ml wrzątku
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • opcjonalnie cukier do smaku

krem:

  • 0.5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • łyżka zapachu migdałowego
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji

Jak zrobić ciasto makowa panienka?

  1. Zacznij od upieczenia blatów makowego ciasta. Najpierw wymieszaj mak z gorącą wodą.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Zacznij ucierać mikserem masło z cukrem.
  4. Dodawaj stopniowo mak, aż masa się połączy.
  5. Miksuj ciasto dodając na zmianę jajko i kilka łyżek mąki. Rób tak aż dodasz wszystkie jajka i całą mąkę.
  6. Na koniec wlej zapach migdałowy i wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do blaszki ( 23x33) wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ok. 35 min. w 170 stopniach.
  9. Gdy ciasto będzie się piec przygotuj warstwę brzoskwiniową. Brzoskwinie odsącz z syropu i zmiksuj blenderem.
  10. Żelatynę namocz w gorącej wodzie i mieszaj aż się dobrze rozpuści.
  11. Do brzoskwiń dodaj sok z cytryny i żelatynę i dokładnie wymieszaj. Spróbuj masę i w razie potrzeby dodaj cukier.
  12. Odstaw masę brzoskwiniową do lodówki.
  13. Zrób krem: z pół litra mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.
  14. Do odlanego mleka dodaj obie mąki i dokładnie wymieszaj.
  15. Gdy mleko się zagotuje zmniejsz gaz i wlej mieszankę mleka z mąkami, ciągle mieszając.
  16. Pogotuj krem ok 2 min, mieszając, by się nie przypalił. Wystudź.
  17. Następnie ucieraj masło dodając po łyżce przestudzony krem i zapach migdałowy.
  18. Upieczone i wystudzone ciasto makowe przekrój na pół.
  19. Posmaruj ciasto masą brzoskwiniową, a na nią delikatnie rozsmaruj 4/5 kremu.
  20. Przykryj ciasto drugim blatem i posmaruj wierzch pozostałym kremem.
  21. Całość posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Życzymy smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Wielkanocne ciasto makowa panienka was zachwyci. Lekkie jak chmurka i zrobisz je bez problemu. Zobacz przepis - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie